V Oldřichově se chystá ráj cyklistů a místo pro aktivní rekreaci

Rájem bikerů a místem aktivního odpočinku pro celé rodiny by se v budoucnu mohla stát část někdejšího vojenského prostoru při západním okraji města.


Rájem bikerů a místem aktivního odpočinku pro celé rodiny by se v budoucnu mohla stát část někdejšího vojenského prostoru při západním okraji města. Písečtí zastupitelé se na svém posledním předprázdninovém zasedání seznámili se studií využitelnosti bývalého vojenského prostoru Oldřichov, jejímž autorem je architekt Karel Petro, a schválili další přípravu projektu příměstského lesoparku, resp. sportovně rekreačního areálu, v tomto místě.

Zpracování studie podnítil záměr vybudovat stezku pro terénní cyklistiku v Píseckých horách. Bývalý vojenský prostor se však ukázal k tomuto účelu vhodnější už proto, že v přehledném terénu hrozí menší riziko střetu cyklistů s chodci nebo lesní technikou. 

„Předmětem studie je posouzení, které z navržených sportovních a rekreačních aktivit jsou vhodné k umístění do areálu a které se sem naopak nehodí. Bylo třeba vzít v potaz také vlastnické vztahy. Část pozemků využívá armáda, a to i městských, jež má ve výpůjčce,“ říká Petr Jelínek z odboru investic a rozvoje. Studie rovněž mapuje současné aktivity, které zde již poněkud „nadivoko“ probíhají. Účelem bylo nalézt vhodné podmínky k tomu, aby se jednotlivé sportovní či rekreační činnosti příliš vzájemně neovlivňovaly a nedocházelo k případným zraněním při jejich kolizi. 

„Lesoparkem Oldřichov povede páteřní komunikace spojující celý areál od záchytného parkoviště až k osadě Mladotické Mlaky. Budovat by se měla začít už letos,“ informuje o plánech místostarosta Josef Knot. „Součástí zmíněného nového parkoviště by mělo být také nezbytné zázemí. Infocentrum s nabídkou aktivit, mapkami a půjčovnou vybavení, dále občerstvení včetně venkovního ohniště a místa pro grilování.a samozřejmě hygienické zařízení.“

Ze studie vyplývá, že prostor v Oldřichově najdou bikeři s terénními horskými koly na sigletrailových stezkách různé obtížnosti. Bude tu také minibikepark, bikepark pro nejmenší, pumptrack a dirt park. Rodiny s dětmi se zde budou moci rekreačně věnovat cyklistice nebo si vyjít na procházku po upravených štěrkových cestách. Vymezená část areálu poslouží příznivcům airsoftu a paintballu, kteří se sem už naučili chodit. Součástí lesoparku může být také lanový park a slackline. U záchytného parkoviště by neměla chybět venkovní tělocvična a hřiště pro nejmenší. V areálu se uvažuje také o tábořišti, které by mohl využívat například Dům dětí a mládeže.

„Z hlediska bezpečnosti, hluku a možných střetů s účastníky jiných aktivit se jako nevhodný jeví okruh pro terénní motocykly nebo čtyřkolky, z důvodu ztížené dostupnosti a větší materiální náročnosti tu nebude ani parkourové hřiště nebo skatepark. Terén není vhodný pro in-line bruslení a nebude zde ani hřiště a zázemí pro rybolovný sport,“ doplňuje Petr Jelínek.

Většina bývalého vojenského prostoru patří městu Písek od roku 2001. Část získalo od armády a část vykoupilo od soukromých vlastníků. Přes šedesát hektarů bylo následně zalesněno. 


Irena Malotová, tisková mluvčí


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 21.06.2018 18:25




0 +
 

Hlavní zprávy