Nad betlémy v Jindřichově Hradci roztáhnou svá křídla andělé

Hejno křehkých andělů se o prvním adventním víkendu rozletí nad Panskou ulicí v Jindřichově Hradci. Sochy podle návrhu českobudějovického sochaře Michala Trpáka vytištěné na 3D tiskárnách roztáhnou 1. prosince svá ochranná křídla.


Okřídlení poslové nebes tentokrát dostanou podobu mužů, žen a dětí a budou zdobit nejfrekventovanější hradeckou třídu až do Tří králů

Stejně jako v předchozích letech i tentokrát budou andělé zcela unikátní a komisař agentury Dobrý den je přímo při slavnostním odhalení zaregistruje do České knihy rekordů. Na jejich vzniku letos skupina PETMAT, zabývající se architekturou z PET lahví, spolupracovala s akademickým sochařem Michalem Trpákem, který je autorem úspěšného českobudějovického projektu Umění ve městě.
Minoritský klášter 1. a 2. prosince znovu přivítá řadu řezbářů a betlemářů z celé ČR i Slovenska
. Muzeum Jindřichohradecka připravilo pro zájemce i řezbářský workshop, při kterém si mohou vyzkoušet základní techniky. Jindřichohradecký řezbář Roman Galek bude na náměstí Míru dotvářet další dřevěnou sochu do betlému v životní velikosti. Jeho sochy z předchozích ročníků festivalu od letoška ozdobí náměstí Míru každé Vánoce a vystřídají původní slaměný betlém pod vánočním stromem. Sochy Panny Marie s Ježíškem a Josefa letos doplní dřevořezba krále Kašpara.
Festival poprvé zahájí 1. prosince v 10:00 spouštění kozy z věže
. Stejně tak ji před 150 lety spouštěl z městské věže na pastvu strýc Tomáše Krýzy, který byl na věži hlásným. A právě u strýce na věži spatřil malý Tomáš poprvé jesličky a rozhodl se, že až bude velký, vytvoří betlém mnohem větší a velkolepější. Diváci si budou moci 1. prosince poslechnout příběh „Jak se v Hradci spustila koza“ v podání DS Jablonský. Koza pak celé svátky zabydlí slaměné jesličky u kostela sv. Jana Křtitele a na Tři krále 6. ledna se vrátí zpátky na věž.

Děti ze sboru Nova Domus z 1. ZŠ pod vedením Ivany Písařové doladí v neděli 2. prosince sváteční atmosféru svým Vánočním příběhem v kostele sv. Jana Křtitele. Chybět nebude ani již tradiční festivalová hra s razítky napříč celým centrem města, muzei a galeriemi. Festival Jindřichohradecké JINoHRÁtky, který odkazuje na dlouhou tradici betlemářství ve městě, pořádá Muzeum Jindřichohradecka ve spolupráci s městem Jindřichův Hradec a za finanční podpory města. Přehlídku také grantem podpořil Jihočeský kraj.
Podrobnosti a program naleznou zájemci na stránkách muzea na
www.mjh.cz


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy