Postavit si přízemní nebo patrový dům?

Každá varianta sebou nese výhody i nevýhody. Co je třeba si ujasnit předtím, než se rozhodnete?


Shoda s životní vizí

Plánujete v rodinném domě prožít stáří? Pak vás bude pravděpodobně postupem času oběžovat každý schod, z toho hlediska je určitě lepší přízemní dům. Jste spíše rodinný typ a trávíte rádi více času pohromadě? Nebo oceníte vlastní prostor preferujete oddělené patro na večery s rodinou a přáteli a oddělené patro pro odpočinek a práci? V tom případě je pro vás lepší patrový dům.

Zahrada

Propojení exteriéru a interiéru je čím dál tím větší prioritou nově postavených domů. Pokud jste milovník přírody, tak mějte na paměti, že bungalov má možnost výhledu do zahrady z každé místnosti a navíc je možno vybudovat zahradu přímo na střeše domu. Rozhodující je také velikost pozemku. V případě bungalovu může zastavěná plocha tvořit většinu rozlohy pozemku, a tak vám může na zahradu zbýt málo prostoru. Oproti tomu patrový dům obvykle zaujímá menší rozlohu pozemku, a tak se nemusíte obávat nedostatku prostoru.

Náklady na provoz

Z hlediska výstavby nelze jednoznačně určit, zda je patrový dům dražší oproti variantě přízemního domu. Co se týče úspornosti v provozu, tam vítězí patrové domy, které zaznamenávají menší tepelné ztráty. Ve hře je samozřejmě nízkoenergetická alternativa, kterou lze realizovat bez ohledu na to, zda se jedná o jedno či vícepatrový dům.

Praktičnost

Z praktického hlediska lze bungalov kdykoliv dodatečně rozšířit, což v případě patrového domu není možné. Navíc nejsou v bungalovu potřeba schody, které jsou často omezjící a ztěžují využitelnost užitné plochy. Oproti tomu má patrový dům na relativně malé zastavěné ploše více místností. Co se týče časové náročnosti na výstavbu, tam vítěží bungalov.

Komu svěřit stavbu zděného domu na klíč? 

BrickHouse s.r.o. je stavebně obchodní a poradenská společnost, které se specializuje na realizaci rodinných domů na klíč v Jihočeském, Karlovarském a Plzeňském kraji. Součástí nabídky jsou nejen přízemní, ale právě také patrové zděné domy. Společnost zajišťuje v rámci realizace kompletní služby od projektové dokumentace až po zajištění kolaudace. V rámci poradenské činnosti pak BrickHouse pomáhá klinetům s vyhledáváním vhodných ploch, zahrad a pozemků.

Kontakty

BrickHouse s.r.o.

Telefon: +420 702 060 093
Telefon: +420 702 060 094
Email: info@brickhouse.cz
Web: brickhouse.cz
Facebook: BrickHouseZdeneDomy

Fotogalerie
Autor: Redakce REGIONJIH.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy