Dům U Koulí by mohl ožít uměním už příští rok

Z jeho oken i dvora je krásný výhled na řeku. Svým stářím, příběhem i originálně zdobeným průčelím vzbuzuje zvědavost turistů. Jeho dveře jsou však už téměř pět let zamčené. Řeč je o domě U Koulí, nemovité kulturní památce v majetku města Písek.


Rádi bychom vrátili do tohoto nádherného objektu život, ale zároveň nechceme nic uspěchat, neboť dům U Koulí je pro město skutečným rodinným stříbrem,“ říká starostka města Eva Vanžurová. „Vzhledem k jeho bohaté literární historii, by mu nejlépe slušelo umění. Tomu ostatně po léta sloužil, když býval příbytkem či inspirací umělců nebo sídlem umělecké školy.

Město má již vypracován návrh interiérů dvou bytů, které by mohly vzniknout v patrovém objektu ve dvoře. „Studii zpracovala architektka Yana Vyshnevska. Jde o návrh vnitřního uspořádání a vybavení bytu básníka a bytu režiséra,“ přibližuje řešení Milena Hladíková z odboru majetku. Byty by podle starostky mohly být určeny ke krátkodobým pronájmům jako druh „stipendia“ pro mladé umělce, kteří budou v době zdejšího pobytu tvořit pro Písek. Podle vyjádření Marie Cibulkové z odboru školství a kultury je tato aktivita v souladu s Programem podpory rozvoje kultury a cestovního ruchu pro období 2018-2030. „V současnosti se zpracovává technická dokumentace,“ doplňuje Milena Hladíková.

Co by mělo být v hlavní budově je dosud předmětem debat. Dům je v provozuschopném stavu a je možné ho zatím využívat i bez nákladné rekonstrukce. Výhledově bude třeba naplánovat výměnu krovu. „Při poslední schůzce padl návrh na umělecké, vzdělávací a další volnočasové kurzy, pro které by zde bylo vhodné zázemí. Samozřejmě by šlo o jiné aktivity, než jaké budou v nabídce nové knihovny a centra vzdělávání. Uvidíme, jestli bude mezi jejich pořadateli o tyto prostory zájem,“ nastiňuje plány starostka. Podkroví by si přála využít jako ateliéry jedna z místních uměleckých škol. Umění a lidé se tak možná do domu U Koulí vrátí už příští rok. 

Objekt je pojmenován podle své fasádní výzdoby. Při bourání Putimské brány v 19. století byly do jeho průčelí zasazeny nalezené dělové koule různé velikosti. Kromě toho je zdoben odkrytými sgrafity. Bohatá literární historie místa je spojena především s pobytem Fráni Šrámka, jemuž byly zde prožité roky dětství a mládí později inspirací při psaní románu Stříbrný vítr a divadelní hry Měsíc nad řekou. Až do poloviny roku 2014 tu pět desítek let sídlila Základní umělecká škola. Na nádvoří je umístěn pomníček houslového pedagoga Otakara Ševčíka. Nemovitou kulturní památkou je dům U Koulí od roku 1963.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 30.07.2018 11:28




0 +
 

Hlavní zprávy