Hejtmanka Stráská zahájila nový školní rok v indiánské třídě v Chyškách.

Místní ZŠ byla její první kantorskou štací a ředitelku tu dělá její bývalá žákyně


Do třídy proměněné v osadu malých indiánů v podání prvňáků ze Základní školy v Chyškách zavítala hejtmanka Ivana Stráská. Důvodem její návštěvy této školy v malé obci na Písecku byla i skutečnost, že zde začínala svou někdejší kantorskou dráhu a ředitelku tu navíc dělá její bývalá žákyně Monika Bardová. Stalo se tak u příležitosti letošního nového školního roku v pondělí 3. září.

„Když jsem nastoupila na místo hejtmanky, dala jsem si za cíl, že budu během zahájení nového školního roku navštěvovat malé venkovské školičky. Mají totiž rodinnou atmosféru a myslím si, že dětem pro jejich pocit domova, vlasti a toho, kam patří, dávají více než ty velké školy, kde to ostatně ani není možné. Proto jsem tentokrát zvolila Chyšky, kde jsem ostatně zažila svou první kantorskou štaci, na kterou dodnes velice ráda vzpomínám. A kromě toho tu ředitelský post zastává má bývalá žákyně,“ uvedla s úsměvem Stráská.

Všem žákům na jihu Čech popřála úspěchy ve škole, učitelům a rodičům pevné nervy

Na to, jak se se současnou hejtmankou setkala již ve školních lavicích, má prý Bardová krásné vzpomínky. „Byla moje učitelka na základní škole a nakonec mě právě ona motivovala k tomu, že jsem si zvolila jako povolání právě kantořinu,“ zavzpomínala ředitelka.

Bardová zároveň vysvětlila, proč prvňáci dorazili do třídy s čelenkami ozdobenými péry a ve třídě stálo i malé teepee. „Děti jsme letos vítali v indiánském duchu, protože už celý zápis i přípravné kurzy jsme pojali po indiánsku,“ sdělila.

První až devátou třídu v Základní škole v Chyškách, kde žije zhruba 1 100 obyvatel, navštěvuje celkem 106 žáků, z toho 17 prvňáků. Všem přivezla hejtmanka, coby dárek, sportovní potřeby do hodin tělocviku, prvňáci si navíc odnesli tašku s drobnými dárky v podobě školních potřeb a předmětů s bezpečnostními prvky.

„Všem žákům i středoškolákům, kteří dnes na jihu Čech usedli do lavic, přeji, aby se jim letošní nový školní rok vydařil. A pedagogům i rodičům zejména pevné nervy,“ uzavřela Stráská.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 04.09.2018 06:46




0 +
 

Hlavní zprávy