Náměstek Hroch: Obnovený depozitář Jihočeského muzea v Ledenicích začne opět fungovat od 1. ledna.

Loutky, modely lidových stavení, bytový textil, železné nástroje, povozy, saně, kočáry a řada dalších exponátů se od Nového roku vrátí do obnoveného depozitáře Jihočeského muzea v Ledenicích na Českobudějovicku.


Objekt se momentálně blíží do finále své kompletní rekonstrukce, která začala v květnu 2017 a jejíž náklady činí 16,1 milionu korun. Práce mají skončit letos 30. listopadu a svému původnímu účelu začne sloužit od 1. ledna 2019. Potvrdil to náměstek hejtmanky pro kulturu Pavel Hroch. „Na spolufinancování se z 85 % podílí Evropský fond pro regionální rozvoj, 10 % kraj, a 5 % stát,“ upřesnil Hroch s tím, že dodavatelem stavby je firma VIDOX s.r.o.

Majitelem objektu je kraj. Sbírky budou přístupné v badatelně

Majitelem objektu a přilehlých pozemků, které spravuje Jihočeské muzeum, je kraj. „Po rekonstrukci tu vznikne osm depozitárních sálů s odpovídajícími podmínkami pro ukládání sbírkových předmětů a badatelna, kde budou sbírky zpřístupněny ke studijním účelům,“ naznačil Hroch.
Důvodem kompletní rekonstrukce byl podle ředitele Jihočeského muzea Františka Štangla havarijní stav objektu. „Do budovy mimo jiné zatékalo, dřevěné konstrukce byly napadeny dřevomorkou a hrozilo propadnutí stropů i podlah, což mělo samozřejmě neblahý vliv na zde umístěné historické exponáty,“ vysvětlil Štangl.

Nyní jsou předměty z ledenického depozitáře provizorně umístěny v ostatních depozitářích Jihočeského muzea, kterých je, včetně toho v Ledenicích, celkem šest. „Veřejnost bude moct obnovený ledenický depozitář navštívit při mimořádných prohlídkách, například během Mezinárodního dne muzeí, který každoročně připadá na 18. května,“ uzavřel Štangl.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 22.08.2018 22:28




0 +
 

Hlavní zprávy