Múzy na vodě

Město České Budějovice Vás srdečně zve na setkání s Múzami. Bohyně všech múzických umění Múzy se na vodu snesou opět na počátku července. Obyvatelé Českých Budějovic se těšívají na každoroční slavnost těchto Diových dcer, která se tradičně odehraje na Slepém rameni Vltavy. Vstup volný.




Město České Budějovice Vás srdečně zve na setkání s Múzami. Bohyně všech múzických umění Múzy se na vodu snesou opět na počátku července. Obyvatelé Českých Budějovic se těšívají na každoroční slavnost těchto Diových dcer, která se tradičně odehraje na Slepém rameni Vltavy. Vstup volný.     Termín konání

1. 7. 2017, — 6. 7. 2017 Místo konání

Slepé rameno Vltavy

Začátky vždy ve 21:30 hod, vstup volný

1. 7. 2017  Eva Urbanová a Moravské klavírní trio

První dáma české opery Eva Urbanová za doprovodu renomovaného Moravského klavírního tria (Jana Ryšánková – klavír, Jiří Jahoda – housle, Miroslav Zicha – violoncello) zazpívá to nejlepší z oper světového repertoáru. Díky fascinujícímu jevištnímu výrazu a zvučnému hlasu se Eva Urbanová stala první dámou české operní scény. Již bezmála dvacet let patří k největším hvězdám pražského Národního divadla a sklízí ovace v zahraničí včetně newyorské Metropolitní opery. K nejvýznamnějším trofejím Evy Urbanové patří Cena Thálie za Kostelničku v Janáčkově Její pastorkyni a americká cena Grammy za nahrávku Celeste Aida: Famous Opera Arias (Nebeská Aida: Slavné operní árie). V roce 2003 získala v Torontu ve spolupráci s Kanadskou operní společností cenu Dora Mavor Moore za vynikající operní představení, opět za ztvárnění Kostelničky. Její nahrávka Fibichovy Šárky pod taktovkou sira Charlese Mackerrase byla v roce 2001 nominována na Grammy, v roce 2003 byla Eva Urbanová jmenována Rytířem řádu umění a literatury Francie.

Moravské klavírní trio se objevuje na naší koncertní scéně od roku 1997. Hned v následujícím roce se soubor úspěšně prezentoval na soutěži v italském Vercelli. Za dobu své dvacetileté existence ansámbl absolvoval stovky koncertů v ČR i v zahraničí a je pravidelným hostem nejrůznějších hudebních festivalů. Kromě stěžejních skladeb triového repertoáru prověřených sítem času se soubor věnuje i interpretaci současné tvorby žijících autorů, společným projektům s jinými instrumentalisty (klarinet, viola). Soubor tvoří již vyzrálé umělecké osobnosti, díky čemuž dospěl k charakteristickému hudebnímu projevu - dokonalé souhře a nezaměnitelnému expresívnímu výrazu, což je vysoce hodnoceno nejen odbornou kritikou, ale setkává se i s živým ohlasem široké hudební veřejnosti.

2. 7. 2017  Strings Ensemble

A. Vivaldi: Čtvero ročních období

Pražský soubor Strings Ensemble se sólistou Jakubem Sedláčkem, koncertním mistrem Karlovarského symfonického orchestru, je živým hudebním tělesem, jehož základem je klavírní sexteto (housle-prim, housle-sekund, viola, violoncello, kontrabas, klavír). Interpretační talent a hudební zaujetí členů ansámblu přináší publiku nevšední zážitek při poslechu hudby období baroka, klasicismu, romantismu a stylů 20. století. Čtvero ročních období je titul prvních čtyř nejznámějších houslových concertů Antonia Vivaldiho ze sbírky 12 concertů Il cimento dell'armonia e dell'inventione z let 1723-1725.

3. 7. 2017  Orchestr opery Jihočeského divadla

klasika na vlnách jazzu a populární hudby

Dirigent: Mario De Rose

Violoncello sólo: Václav Žák

Orchestr opery Jihočeské divadlo si letos připravil program „Klasika na vlnách jazzu a populární hudby“. Zazní světově známé melodie z muzikálu Zpívání v dešti (Nacio Herb Brown), dále Koncert pro violoncello a dechový orchestr (Friedrich Gulda, světově proslulý rakouský klavírista a skladatel, který byl ve vážné hudbě i v jazzu jako ryba ve vodě) a nakonec orchestrální suita ze slavného muzikálu West Side Story (Leonard Bernstein).

4. 7. 2017  Chantal Poullain a Trio Štěpána Markoviče

Chantal Poullain-Polívková je česko-francouzská filmová a divadelní herečka. Vystudovala divadelní akademii v Ženevě, poté studovala v Anglii, hrála v několika francouzských a švýcarských televizních filmech. Šansony Chantal - to je hluboko posazený sexy hlas, lahodná francouzština, jazzově laděná kapela (saxofon Štěpán Markovič, kontrabas Matěj Černý, klavír Ondřej Kabrna) a atmosféra sladké Francie. Chantal zpívá jednak svoje vlastní písně, ale také tradiční francouzské šansony s šarmem jí vlastním. Koncertem provází Chantal v češtině a díky svému charismatu okouzlí publikum, jak to umí jen ona. Chantal Poullain vstoupila do povědomí českého publika už v osmdesátých letech, kdy spolu se svým tehdejším manželem Bolkem Polívkou zazářila v představení Šašek a královna.  Natočila řadu českých filmů. Hostovala v mnoha divadlech, např. Klicperově divadle v Hradci Králové, Národním divadle, v Divadle Bez zábradlí apod. Dnes působí v pražském Divadle Ungelt v drama Hra o manželství, Šest tanečních hodin v šesti týdnech, Na vaše riziko, Kurtizána.

5. 7. 2017  Aneta Langerová s kapelou

Aneta Langerová pokračuje v úspěšném turné Na Radosti ke stejnojmennému novému albu. "Celé turné je pro mě nádherný zážitek. Jsem obklopena lidmi, se kterými je mi opravdu dobře. Dlouho jsem je hledala a věřím, že naše souznění je na pódiu znát. Stejné souznění panuje i v zákulisí. Každé setkání s fanoušky nás nabíjí neskutečnou energií. Snažíme se tu radost lidem vracet,” popisuje Aneta. Album Na Radosti vyšlo na konci roku 2014. Aneta spolu s klavíristou, hudebním skladatelem a producentem Jakubem Zitkem pracovala dva roky na písních, původní hudbě a textech. Pro inspiraci se vydali na Šumavu, kde objevili dnes již zaniklou osadu Na Radosti. To místo jim učarovalo a pomohlo jim přivést na svět desku plnou příběhů. Propracované aranže a osobitý zpěv Anety Langerové předznamenaly úspěch u fanoušků i kritiků. V anketě Žebřík 2014 ji fanoušci ocenili za zpěvačku roku, album Na Radosti a za píseň Tráva. Ze čtyř nominací na cenu Akademie populární hudby - CENY ANDĚL 2014, Czech Music Awards proměnila všechny v andělské sošky. V roce 2015 získala cenu Anděl za videoklip k písni Tragédie u nás na vsi a ocenění zpěvačka roku v anketě Žebřík. Na turné Anetu doprovází kapela. Vedle písní z posledního alba nebudou chybět i starší skladby v nových aranžích.

Titulní foto: OLGA ŚPÁTOVÁ

6. 7. 2017  Mezcla Orquesta

latinsko-americké rytmy v podání kubánských a českých hudebníků

Hudební skupina Mezcla Orquesta, složená z kubánských a českých hudebníků, existuje již od roku 2008. Prostřednictvím hudby přibližuje sílu a krásu salsy, směs rytmů mamba, bachaty, merengue, cumbie, cha-cha-chá, ale i moderních tanečních a jazzových prvků. A to vše v nezaměnitelném rukopise, tvořeném skvělými interprety, v čele s kubánskou zpěvačkou Tandou a jejím sametovým hlasem. Na koncertech skupina předává posluchačům energii, temperament, vášeň a lásku, které latinsko-americkou hudbu charakterizují. Skupina s velkým úspěchem účinkovala na mnoha koncertech, festivalech různých žánrů, charitativních akcích, a působí jak v Čechách, tak i v zahraničí.

 

Ilustrační foto:





Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 26.06.2017 15:45



0 +
 

Hlavní zprávy