Soud zahájil insolvenční řízení s firmou Kovosvit MAS Machine Tools

Českobudějovický soud zahájil insolvenční řízení s firmou Kovosvit MAS Machine Tools, která dluží 20 milionů korun včetně nevyplacených mezd zaměstnancům.


Českobudějovický krajský soud dal za pravdu věřiteli a zahájil insolvenční řízení s firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Strojírenská firma, známá hlavně díky svým obráběcím strojům, je v dluhové pasti. Dluží přes 20 milionů korun a k tomu nevyplatila své zaměstnance za uplynulý měsíc. Informace pochází jak z insolvenčního rejstříku, tak od odborových předáků firmy.

Návrh na zahájení insolvenčního řízení předložila Elektroprof, firma věnující se elektrotechnickým dodávkám a montážím. Tento věřitel uvádí, že strojírenská společnost Kovosvit mu během posledního půlroku vyplatila sotva 300 tisíc korun z dlužných 20 milionů. Insolvenční rejstřík navíc uvádí, že Kovosvit dluží dalším dvěma firmám téměř 4,5 milionu korun.

Problémy s neuhrazenými mzdami zaměstnanců vedly odboráře k požadavku na schůzku s majiteli firmy. Avšak bez úspěchu - majitelé se schůzky neúčastnili. Informovaným zůstal pouze bývalý generální ředitel firmy, Jan Kočvara, který v důsledku nesouhlasu s postupem majitelů i nevyplacenými mzdami ze své funkce odstoupil, jak uvedl Jiří Ryzka, předseda odborového svazu Kovo Kovosvit.

Kovosvit MAS Machine Tools se kope ze ztrát již delší dobu. V roce 2022 firma skončila ve ztrátě 167,2 milionu po zdanění, což představuje ještě horší výsledek než rok před tím, kdy firma vykázala ztrátu 134 milionů. Druhá z hlavních společností koncernu Kovosvit - Kovosvit MAS Foundry - se naopak v roce 2022 dokázala dostat do zisku 1,1 milionu korun. Hospodaření společnosti za poslední rok zatím nebylo zveřejněno.

Vlastníkem firmy se v létě 2020 stal ruský investiční fond, který odkoupil Kovosvit od podnikatele Michala Strnada. Ten firmu prodal za sumu několika set milionů korun, a to včetně závazků a úvěrů. Nový vlastník tak s firmou převzal i všechny dluhy. Dalším problémem se stal následný zákaz exportu do Ruska z důvodu války na Ukrajině. Rusko totiž tvořilo zhruba desetinu veškerých zakázek firmy.

Podle Jiřího Ryzky, předsedy odborového svazu, by firma mohla získat finanční prostředky prodejem zmrazených strojů nebo pozemků. Město Sezimovo Ústí, kde firma sídlí, také nabídlo pomoc zaměstnancům. Radnice je připravena odložit splátky nájmů v obecních bytech a poskytnout bezúročné půjčky do výše deset tisíc korun na osobu.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy