Spor o plánovanou vodní elektrárnu v CHKO Blanský les rozvířil vášně

Kontroverze v posledních dnech na Českobudějovicku ohledně plánu soukromého investora Michala Masničky na výstavbu malé vodní elektrárny poblíž Dívčího Kamene na Vltavě. Kritiky ze strany Asociace vodní turistiky a sportu a přírodních ochránců. Realizace projektu při dodržení předpisů.


V posledních dnech se na Českobudějovicku šíří kontroverze ohledně plánu soukromého investora Michala Masničky na výstavbu malé vodní elektrárny poblíž Dívčího Kamene na Vltavě. Tento návrh projektu se dostává pod palbu kritiky ze strany Asociace vodní turistiky a sportu, ale také přírodních ochránců. Investor se brání a tvrdí, že projekt je realizován v souladu s předpisy.

Michal Masnička chce navázat na více než sto let starou štolu, která se nalézá v dané lokalitě a bude kompletně obložena kameny. Podle investora by vodní elektrárna byla částečně nad zemí a částečně pod zemí, přičemž by bylo dodrženo ohleduplné zacházení s přírodou.

V úseku řeky má Masnička v plánu vybudovat jez, který by přivedl vodu k turbínám. Proto se mnohým vodákům z Asociace vodní turistiky a sportu projekt nelíbí. „Tohle je poslední úsek Vltavy, který je nedotčený, kde nejsou znát civilizační stopy,“ popisuje Milan Litvan z půjčovny lodí. Investor ale hájí svůj projekt a upozorňuje na snížení výšky jezu z původních čtyř metrů na 1,5 metru.

Nejen vodáky, ale také CHKO Blanský les nesouhlasí s tímto projektem, který by mohl zasahovat do první a druhé zóny chráněné krajinné oblasti. Jiří Bureš, ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny jižní Čechy, vysvětluje: „Musí to být v místech, kde to nezpůsobí víc škody než užitku. Tady v tom případě by to mohlo způsobit škody velké.“

Podle šéfa Asociace vodní turistiky a sportu, Petra Ptáčka, by se tímto projektem na třech kilometrech zničil unikátní přírodní klenot řeky Vltavy a její biotop. Investor však stojí za svým návrhem a označuje názor soupeřící strany za velký omyl. Navíc se snaží získat všechna potřebná povolení a výjimky pro realizaci projektu.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy