Vítkův Hrádek uzavřen kvůli rekonstrukci

Vítkův Hrádek v obci Přední Výtoň je pro veřejnost uzavřený kvůli potřebě opravy výhledové plošiny. K dosažení potřebných 10 milionů korun na náklady, obec organizuje veřejnou sbírku, která doposud vynesla 260 tisíc korun. Obnovená výhledová plošina má do budoucna sloužit jako atrakce pro návštěvníky.


Výhledová plošina ve Vítkově Hrádku, patřící k obci Přední Výtoň, musela být z bezpečnostních důvodů zničena. Obec nyní usilovně shání finance na její obnovu, a proto není jasné, kdy bude tato historická památka znovu přístupná veřejnosti. 'Byli jsme nuceni odstranit původní plošinu kvůli její havarijnímu stavu. Naším cílem nebylo nikomu ublížit, poškodit nebo zničit stávajícím a funkčním instalací. Prioritou byla bezpečnost návštěvníků,“ uvedl starosta Přední Výtoně, Pavel Gabriš.

Vítkův Hrádek byl otevřen pro veřejnost během mimořádné akce, kterou uspořádala obec Přední Výtoň 1. května. Události se zúčastnilo přibližně sto lidí, včetně hostů z Rakouska a Německa. Organizátoři využili příležitosti k propagaci veřejné sbírky, jejímž cílem je získat peníze na přípravu stavby. Návštěvníci mohli přispět například nákupem vstupenek pro prohlídku hradních štol. Za jeden den se tak podařilo vybrat 18 tisíc korun.

Podle posledního výpisu z obecního sbírkového účtu, který je pravidelně zveřejňován na webových stránkách obce, se od února podařilo vybrat 260 tisíc korun. Pro pokrytí všech nákladů spojených s opravou však bude potřeba získat více než deset milionů korun.

'V současnosti se při opravách památek začíná používat nerezová ocel a my bychom rádi zvolili ocelovou vyhlídkovou plošinu. Tato volba by byla subtilnější a umožnila by nám odhalit více hradeb. Celá strana, kde se nachází uzavřené schodiště, nyní blokuje pohled na hradby. To chceme změnit,“ upřesnil vizi starosta Gabriš.

Hrad je od loňského roku zavřený kvůli sporům mezi obcí Přední Výtoň a Spolkem přátel Vítkova hrádku. Ten hrad provozoval čtvrt století a loni mu skončila nájemní smlouva. Miroslav Kovařičin, předseda spolku, však odmítl obvinění starosty, že by oprava vyhlídkové plošiny byla provedena nekvalitně a že byla ponechána ve špatném statickém stavu.

Starosta Gabriš je opatrně optimistický ohledně budoucnosti hradu. 'Situace je velmi komplikovaná a otevření památky závisí na mnoha faktorech. Doufáme však, že se nám podaří vše dokončit co nejdříve. Každý příspěvek na opravu a otevření Vítkova hrádku pro veřejnost pomůže urychlit tento proces,“ uzavřel starosta.

Podle Gabriše bude po dokončení projektové dokumentace vypsané výběrové řízení na zhotovitele a zároveň bude podána žádost o stavební povolení, včetně posudku památkářů, hygieniků z odboru životního prostředí a CHKO Šumava.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy