Vlna výpovědí na jihočeském letišti

V posledním roce odchází zaměstnanci z Jihočeského letiště kvůli špatné komunikaci s vedením a porušování zákoníku práce. Zaměstnanci se přidali k odborové organizaci Letiště Karlovy Vary. Ředitel letiště však popírá jakékoli porušení zákoníku.


V celkem třiadvacetileté historii Jihočeského letiště odchází během posledního roku zaměstnanci po nepřetržité vlně. Celkem 27 zaměstnanců odeslalo výpovědi, zatímco další zvažují stejný krok. Mezi hlavní důvody svého rozhodnutí zaměstnanci uvádějí nulovou komunikaci s firemním vedením, trpkou atmosféru na letišti a důsledné porušování zákoníku práce.

Představenstvo společnosti, v čele s předsedou Ivana Trhlíkem, je v poslední době zdrojem konstantní frustrace pro pracovníky letiště. Od jeho nástupu do funkce se začala ztrácet spokojenost zaměstnanců. Desatero zaměstnanců se navíc přidalo k odborové organizaci Letiště Karlovy Vary, jelikož na Jihočeském letišti doposud neexistovala žádná odborová organizace.

Jindřich Pletka, předseda odborů na letišti v Karlových Varech, uvedl, že zákoník práce byl porušován na různých úrovních, včetně přestávek na jídlo a odpočinek. Zdůraznil, že tyto přestávky by měly být zahrnuté do pracovní doby, ale tomu tak u zaměstnavatele vůbec není. Za další porušení zákoníku práce označil neexistence zvýšení kvalifikace u některých zaměstnanců a chybějící dodatky v jejich pracovních smlouvách. Nebylo doloženo ani zvýšení mzdových podmínek zaměstnanců.

Naopak ředitel letiště Ivan Trhlík popírá jakékoli porušení zákoníku práce či jakéhokoli jiného předpisu: „Naprosto vylučuji to, že by kdokoli porušil zákoník práce nebo jinou směrnici.“

Jindřich Pletka zaslal vedení Jihočeského kraje, které je zřizovatelem společnosti Jihočeské letiště, dopis popisující situaci na Jihočeském letišti. Dopis byl adresován nejen řediteli letiště, ale i všem zastupitelům kraje a také hejtmanovi Martinu Kubovi z ODS.

Hejtman Kuba ovšem situaci berou jen jako spor jednotek pracovníků. Také se dozvěděl, že vzniká vlastní odborová organizace na Jihočeském letišti. „Takže já teď počkám, až se celá situace trochu zpřehlední, určitě se se všemi rád potkám“ uvedl k situaci hejtman.

Podle ředitele Krajského úřadu Jihočeského kraje Lukáše Glasera je první jednání odborové organizace Letiště Karlovy Vary a jihočeského hejtmana plánováno na pátek 26.dubna.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy