Amalgámové plomby končí, za bílé pacienti připlatí

Amalgámové plomby budou v České republice nahrazeny bílými plombami od poloviny roku 2026. Novela předložená ministerstvem zdravotnictví navrhuje částečné hrazení těchto plomb zdravotními pojišťovnami.


Zubní plomby z amalgámu budou v půlce roku 2026 nahrazeny bílými plombami, které si pacienti dosud hradili sami. Přestože je amalgám jediný materiál, který proplácí zdravotní pojišťovny a lidé ho tak mají zdarma, ministerstvo zdravotnictví připravuje novelu, podle které by pojišťovny platily nejmíň 40 procent ceny bílých plomb. Stomatologická komora se však obává, že řada lidí na to nebude mít a varuje před zhoršením zubního zdraví.

Aplikace bílých plomb je pro zubaře na rozdíl od amalgámových daleko náročnější, neboť vyžaduje perfektní izolaci zubu gumovou blánou a zcela suché prostředí. Amalgámová plomba je naopak méně citlivá na vlhkost a další faktory. Náročnost aplikace bílých plomb se odráží i v čase - zatímco amalgámová plomba zabere zubařce zhruba dvacet minut, bílá plomba trvá zhruba hodinu.

Amalgámové plomby, které mají svůj původ již v devatenáctém století, se stále méně používají kvůli riziku spojenému s rtutí, která je součástí amalgámu. Novela předložená ministerstvem zdravotnictví navrhuje částečné hrazení bílých plomb zdravotními pojišťovnami. Prezident České stomatologické komory Roman Šmucler poukazuje na to, že při stávajícím návrhu ministerstva nebude mít asi jeden milion obyvatel dostatek prostředků na drahé bílé plomby.

Česká republice se podařilo vyjednat výjimku od zákazu používání amalgamových výplní v Evropské unii, který začne platit již od příštího roku. Amalgám se v Česku nebude smět používat od poloviny roku 2026. Situace se však může změnit, jak naznačil mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob, který uvedl, že nebrání dalším návrhům, včetně toho od stomatologické komory.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy