Bývalý pivovar v Krumlově oživá

Bývalý schwarzenberský pivovar v Českém Krumlově se po tříleté rekonstrukci otevřel veřejnosti jako kulturní a společenské centrum s expozicemi a galeriemi. Areál Port 1560 zpřístupnil původní pivovarské technologie a interaktivní zážitky z dřívějšího života.


Bývalý schwarzenberský pivovar v Českém Krumlově, který již léta pustil ze svých opěrných zdí, se po třemi letech rekonstrukce znovu otevírá pro veřejnost. Areál, který se dříve nacházel v dezolátním stavu, se nyní proměňuje v kulturní a společenské centrum, které nabízí širokou škálu stálých expozic a galerijních prostorů.

Včera, ve čtvrtek 29. února, měli návštěvníci poprvé možnost se podívat do zrekonstruovaných prostor bývalého pivovaru, který se nachází v srdci města. 'Dokázali jsme obnovit přibližně třetinu celkové rozlohy areálu a v této zrekonstruované části se nachází čtyři expozice,' řekl Miroslav Březina, ředitel areálu Port 1560.

Návštěvnické centrum na původním místě chladících štoků proměnil areál v atraktivní prohlídkové místo. 'V části, kde byl kdysi umístěn varní kotel, v němž se po dobu nepřetržitých 90 let vařilo pivo, jsme provedli kompletní rekonstrukci. Veškeré pivovarské technologie byly renovovány a máme v úmyslu je zpřístupnit návštěvníkům,' pokračoval Březina.

Areál bývalého pivovaru, který má rozlohu přes 30 tisíc čtverečních metrů, byl po desítky let skrytý před obyvateli a návštěvníky města. Nyní, po náročné a citlivé rekonstrukci, můžeme znovu obdivovat upravený prostor, který v Českém Krumlově opět nabyly svého dřívějšího lesku. 'Tato část historického centra se nyní otevírá veřejnosti,' dodal ředitel areálu Port 1560.

Jedna z expozic je umístěna v paláci Anny z Rogendorfu a nabízí interaktivní zážitek vzpomínek na dřívější život. Návštěvníci mají libovolné možnosti dotýkat se exponátů a projekce vracejí do minulosti zhruba sto let.

Otevření bývalého českokrumlovského pivovaru představuje novou možnost procházek pro místní i turisty. V rámci areálu je nově možné přejít od provizorního mostu až do centra města a cestou si dopřát kávu v malebné pivovarské zahradě.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy