Náhlý nárůst černého kašle v Česku: Stovka nových případů, region pod drobnohledem!

Výskyt černého kašle se zvýšil v Jihočeském kraji na sto osob, což je třikrát více než loni. Důvodem je pravděpodobně nižší očkovací ochrana obyvatelstva. Přibližně 70% nemocných patří do věkové kategorie do 19 let. Hygienici varují, že zvýšených případů může být i nadále, a doporučují pravidelné očkování.


Podle posledních informací od jihočeských hygieniků stoupla výskyt nákazy černým kašlem v Jihočeském kraji na sto osob a je třikrát vyšší než v téže době v loňském roce. To znamená značný nárůst počtu postižených. V celé České republice se od začátku roku nakazilo celkem 633 osob. Důvodem je zřejmě nižší očkovací ochrana obyvatelstva.

“Mohu potvrdit, že v posledních dvou až třech týdnech máme zvýšený výskyt nákazy černým kašlem,” tvrdí ředitelka jihočeské Krajské hygienické stanice v Českých Budějovicích, Kvetoslava Kotrbová. “Rozhodně budeme situaci dále sledovat. Dá se předpokládat, že výšší výskyt bude i v dalších týdnech.”

Přes 70 procent nemocných spadá do věkové kategorie do 19 let, což ukazuje, že se jedná především o mladší populaci. S pětipěným kašlem se hygienici setkávají zejména na školách v Českých Budějovicích, kde zaznamenali více než polovinu všech nakažených Jihočechů. Nemoc se ale šíří i po jiných částech kraje, například na Jindřichohradecku, Krumlovsku a Prachaticku. Naopak na Táborsku zatím žádný případ nákazy nebyl zaznamenán.

Praktičtí lékaři však varují, že při akutní epidemické situaci chřipkových onemocnění je velmi těžké všechny případy odhalit. “Je ale dost možné, že nám někteří nakažení proklouzli a místo běžné virózy měli černý kašel. Zcela bezpečně se to rozeznat nedá,” upozorňuje budějovický lékař Ivo Petrák. Varuje také, že nakažení lidé by se neměli zbytečně pohybovat mezi lidmi.

Co se týče prevence, hygienici dále připomínají, že jednou z možných ochran před nákazou černým kašlem je očkování. “Podobně jako u jiných infekcí ani očkování, ani prodělané onemocnění nechrání jedince po celý život. Člověk se stává po určité době po očkování nebo prodělání nemoci opět vnímavým a může být i opakovaně infikován,” popisuje ředitelka jihočeských hygieniků Kotrbová. Očkování se doporučuje už od dětství, avšak i dospělí by neměli opomíjet doporučené posilovací dávky vakcíny.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy