Nový domov pro seniory v Jindřichově Hradci

V Jindřichově Hradci bude dokončen nový domov pro 94 seniorů s celkovou cenou 530 milionů korun. Jihočeský kraj plánuje navýšit kapacitu domovů pro seniory i v dalších místech, jako Týn nad Vltavou, Třeboň či Chvalkov na Budějovicku.


Na jihu Čech je kapacita domovů pro seniory dlouhodobě nevyhovující. Vytvořit dostatečně volná místa pro stále rostoucí počet seniorů je problém, který by měl být řešen co nejdříve. Jihočeský kraj přijímá opatření a staví několik zařízení, mezi nimiž je i nový domov pro seniory v Jindřichově Hradci, který letos bude dokončen. Celková cena zařízení činí 530 milionů korun, protože poskytne prostor pro 94 seniorů s maximálním komfortem a klidem.

Tento nový domov bude situován v místní části Bobelovka a nabídne seniorům jednolůžkové, ale i dvojlůžkové pokoje, z nichž některé budou upravené tak, aby se v nich mohly ubytovat manželské páry. Součástí zařízení bude také společenská a meditační místnost, kaple, dílny a aktivizační místnosti, které seniorům umožní setkávat se ve skupinách a zároveň si užívat dostatek klidu a pohodlí. Tato investice vytvoří 60 nových pracovních míst a klienti se sem budou moci nastěhovat v průběhu letošního podzimu.

Aktuálně je v jižních Čechách 35 krajem spravovaných domovů pro seniory s celkovou kapacitou 3 043 lůžek. Avšak i přes tyto kapacity je zde vysoká poptávka po dalších lůžkách. Problém je nejvýraznější v krajském městě, kde na jeden domov připadá 80 zájemců o místo. Dle náměstkyně hejtmana pro sociální věci Lucie Kozlové (ODS) má Jihočeský kraj v plánu navýšit kapacity i v dalších obcích, jako je například Týn nad Vltavou, Třeboň či Chvalkov na Budějovicku.

Navýšení kapacit je plánováno také v samotných Českých Budějovicích, kde má kraj v plánu stavět nové zařízení v dolním areálu nemocnice. Tato stavba by měla pokračovat v příštím roce a budova poskytne služby pro osoby s neurodegenerativními onemocněními a zároveň vytvoří další domov pro seniory. K dalším rozšířením kapacity míst slouží také stavba nového areálu v bývalých kasárnách v Českém Krumlově. To by mělo v budoucnu nabídnout až 120 míst a bude sloužit také klientům trpícím demencí nebo Alzheimerovou chorobou.

Realizace současných projektů zčásti řeší nedostatek míst v domovech se zvláštním režimem. Jejich počet má být zdvojnásoben v rámci kraje od roku 2014, a bylo již oznámeno několik dalších projektů navýšení kapacit.

Kromě nového areálu v Budějovicích, který pomůže s poptávkou, je plánována také dostavba domova U Hvězdala v Budějovicích. U Blatné by mělo vzniknout nové chráněné bydlení a ve Strakonicích domov pro zdravotně handicapované. Další podobné projekty se plánují také v Táboře a Vimperku. Rozšíření kapacity domovů pro seniory a ostatních zařízení s ohledem na stále rostoucí počet seniorů tak zůstává jednou z hlavních priorit jihočeského kraje.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy