Oprava klapky zastavuje blok v Temelínu

Temelín jaderná elektrárna dočasně odstavila první výrobní blok kvůli nutnosti opravit klapky v jednom ze systémů technické vody. Druhý blok zůstává na plném výkonu a dodávka energie pro spotřebitele nebude ovlivněna.


Temelín odstavil jeden blok: Musí opravit klapky na jednom ze systémů technické vody

Jaderná elektrárna Temelín nuceně odpojila od přenosové sítě první výrobní blok v neděli v poledne. Důvodem byla nutnost opravy klapky na jednom ze tří systémů technické vody, která zajišťuje chlazení řady dalších systémů v elektrárně.Operátoři plánují reaktor ponechat v nahřátém stavu, což by mělo umožnit jeho rychlejší návrat do provozu během nadcházejícího týdne, informoval mluvčí elektrárny Marek Sviták. Druhý blok Temelína zůstává na plném výkonu.

Výpadek prvního bloku by neměl mít žádný vliv na dodávky elektřiny pro spotřebitele. Marek Sviták uvedl, že společnost ČEZ zajistí potřebnou elektřinu pro klienty pomocí jiných zdrojů azároveň situace byla hlášená s dostatečným předstihem.

Oprava klapky je důležitá zejména proto, že součástí jednoho ze tří systémů technické vody, které zajišťují chlazení několika dalších systémů v elektrárně, jako jsou například tepelné výměníky a vzduchotechnika.„V souladu s předpisy, kterými se řídí elektrárna Temelín, musí být všechny tři technické systémy v provozuschopném stavu. Na případné opravy má elektrárna k dispozici 72 hodin, pak musí podle předpisu blok odpojit od sítě a situaci dořešit,“ vysvětlil Sviták.

Letos byl neplánovaně odstaven také druhý blok temelínské elektrárny. Na konci ledna bylo nutné opravit těsnění ve vnitřním okruhu chlazení generátoru, což způsobilo přerušení dodávky elektřiny. Druhý blok byl znovu připojen k síti v únoru.

Jaderná elektrárna Temelín, největší výrobce elektřiny v České republice, dodala v loňském roce 16,1 terawatthodin (TWh) elektřiny. Od začátku letošního roku vyprodukovala 3,8 TWh elektrického proudu.

V této souvislosti je důležité poznamenat, že výroba elektřiny v jaderné elektrárně Temelín je klíčovým faktorem pro zajištění dostatečné dodávky elektrické energie pro české spotřebitele. Odstávka jednoho z bloků tedy může vyvolat obavy o stabilitu dodávek, nicméně zástupci elektrárny zdůrazňují, že situace je pod kontrolou a alternativní zdroje jsou k dispozici pro zajištění bezproblémového provozu.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy