Rozlehlý retail park brzy zaplní prázdnou louku na Zanádražce

Soukromá firma Portin Invest plánuje velký nákupní park u dálnice, na okraji Českých Budějovic mezi čtvrtěmi Mladé a Hodějovice. Město projekt podporuje, neboť považuje retail park za přínos pro místní prostředí.


Na okraji Českých Budějovic, v prostoru mezi městskými čtvrtěmi Mladé a Hodějovice, brzy vyroste rozsáhlý retail park. Projekt je připravený k realizaci díky společnosti Portin Invest. Iniciativa byla zahájena díky lákavé lokalitě nacházející se v blízkosti dálnice.

Projekt plánuje vybudovat obchodní zónu na Zanádražce, v prostoru mezi již existujícími kruhovými objezdy. Denik sídlo navrhne tak, aby nákupní centrum bylo dobře dostupné jak pro místní obyvatele, tak i pro příchozí zákazníky z dálnice. Logisticky by tak měla být zajištěna dostatečná kapacita pro klientelu nákupního centra.

Podle jednatele společnosti Portin Invest, Jindřicha Kukačky, bude skelet budov prefabrikovaný a pokrytý sendvičovými panely. Součástí projektu budou také dřevěné prvky. Střecha budovy bude v souladu s nařízeními odboru životního prostředí z velké části zelená a doplněná o fotovoltaické panely, které zajistí zásobování elektrickou energií pro jednotlivé obchodní jednotky. Budovy navíc nebudou vyšší než sedm a půl metru a parkoviště poskytne kapacitu pro téměř 240 automobilů.

Město České Budějovice v minulosti vlastnilo část pozemků v dané lokalitě, přičemž prodej investorovi byl schválen zastupitelstvem na jaře roku 2022. Vedení města také souhlasilo se změnou územního plánu kvůli realizaci projektu.

Petr Maroš, náměstek primátorky, potvrdil, že radnice projekt podporuje. Důvodem je nedostatek obchodních prostor v této lokalitě, kde se nachází pouze jeden market. Město považuje retail park za přínos pro místo, které si podle něj zaslouží více obchodních prostor.

Nový retail park navíc přiláká další dopravní infrastrukturu. Kromě nákupního centra je v plánu vytvoření několika nových odpočívadel v okolí dálnice D3. Největší z nich bude u Suchdola nedaleko Kaplice na Českokrumlovsku, kde Ředitelství silnic a dálnic plánuje zahájit výstavbu již letos. Odpočívadlo nabídne více než 270 stání pro osobní automobily a 215 stání pro nákladní vozidla, stejně jako čerpací stanice, restaurace a odpočinkové zóny.

Menší odpočívadla budou dostupná nedaleko Velešína na Českokrumlovsku a u Strkova na Táborsku. Pokud společnost Portin Invest získá všechna potřebná povolení, chce nákupní park otevřít do konce příštího roku a v budoucnu uvažuje i o jeho rozšíření.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy