Teplárna přechází k obnovitelným zdrojům

Architekti navrhují přeměnu Českobudějovické teplárny na komunitní a vědecký prostor s laboratořemi, kavárnou a kinem. Výměnou hnědého uhlí za obnovitelné zdroje se zde plánuje vytvoření FabLabu.


Českobudějovická teplárna se připravuje na přechod na bezemisní obnovitelné zdroje. Předpokládá se, že do čtyř let bude hnědé uhlí postupně nahrazeno a v areálu teplárny vznikne nový prostor pro komunitu a vědu.

Je to vizionářský plán, který má potenciál proměnit tuto průmyslovou oblast do místa s vysokým technologickým potenciálem, inovačními možnostmi a komunitními prostorami. Cílem je zde vytvořit takzvaný FabLab, což je globální síť výrobních laboratoří, které zahrnují moderní technologie i klasické nástroje.

Přestože některé z existujících budov zůstanou zachovány, nově se objeví sdílené kanceláře, kavárna a dokonce i kino. Takže místní komunita bude moci využít tento prostor pro setkávání, učení a rozvoj vlastního podnikání. „Chceme zde vytvořit trvalý život, který bude vycházet z potřeb místních a povede k rozvoji východního okraje Budějovic v živou část města,“ komentuje architekt Martin Krupauer z ateliéru A8000, který vyhrál soutěž na nový vzhled teplárny.

Další částí vizionářského plánu je budoucí využití areálu současné výtopny se zaměřením na inovace a popularizaci technologií. Tento koncept splňuje požadavky na ekonomickou, sociální a environmentální udržitelnost a má potenciál posílit konkurenceschopnost zájemců na mezinárodním poli.

Magistrát v Českých Budějovicích také pozitivně hodnotí tuto vizi, protože odpovídá moderním trendům a potřebám města. „Už dříve jsem viděl podobná místa jinde v Evropě a myslím, že návrh ateliéru přesně odpovídá požadavkům na to, co bychom chtěli v Budějovicích mít,“ vysvětluje náměstek primátorky Petr Maroš. 'Celý náš projekt má silný potenciál měnit negativní vnímání města obyvateli,' dodává Krupauer.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy