Únor byl historicky nejteplejší na jihu Čech

Únor 2021 byl nejteplejším únorovým měsícem za posledních 200 let na jihu Čech. Průměrná teplota v Jihočeském kraji byla o 6 stupňů vyšší než běžně. Tyto rekordní teploty ovlivnily přírodu, volný čas a místní ekonomiku výrazně.


Do historie zaznamenaných meteorologických údajů se letošní únor na jihu Čech zapsal jako nejteplejší únor za posledních 200 let. Pomyslnou teplotní hranici o šest stupňů překonal v ci Jihočeském kraji, který má zaznamenané průměrné teploty z druhé poloviny 19. století. Odborníci zvážili povahu výjimečných teplot v únoru a analyzovali data, která nám poskytla nejen překvapivé zjištění v hodnotách, ale také na současný stav klimatu a možný vliv na jihočeskou krajinu.

Na základě statistik meteorologů zjistili, že průměrná únorová teplota v Jihočeském kraji byla o šest stupňů vyšší než průměrné hodnoty za posledních třicet let. Úžasný teplotní kontrast, který vyplývá z údajů naznačuje, že letošní únor překročil hranice dosavadních rekordů přestože teplotní maximum z roku 1994 nebylo dosaženo. Ve zmíněném roce 1994 bylo v Českém Krumlově v únoru naměřeno neuvěřitelných 22 stupňů Celsia.

Popularita letošního měření spočívá nejen v jeho teplejších hodnotách, ale i v tom, že únorové teploty byly vyšší než většina průměrných březnových teplot od roku 1961. Tato zajímavost zdůrazňuje, že letošní druhý měsíc v roce byl doslova jarním měsícem, který předčil klimatická očekávání obyvatel jihu Čech.

Únorové teploty měly také vliv na přírodu, volný čas a místní ekonomiku. Jihočeská příroda zareagovala na nezvykle teplý únor rychlejší rozvojem rostlin a kvetoucím stromům. Tento fenomén přilákal do místních parků a lesů mnoho návštěvníků, kteří rádi využili příjemné teploty pro procházky nebo venkovní aktivity. Především turistický ruch v Jihočeském kraji zaznamenal prudší nárůst zájmu v oblasti wellness, sportu a gastronomie.

Další výzkumy a studie klimatických změn nám pomohou lépe porozumět vlivu teplotních rekordů na přírodu a životní prostředí. Máme však jistotu, že letošní záznam teplot na jihu Čech představuje skutečně výjimečný únor, který nás přiměl zamyslet se nad dopady podobných jevů na naši krajinu a budoucnost.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy