5 tipů na využití neodymových magnetů doma

Co jsou neodymové magnety? V současnosti nejsilnější magnety, které běžně koupíte. Fungují bez elektřiny. Zjistěte, na co se vám doma silné magnety hodí.


Co jsou neodymové magnety? V současnosti nejsilnější permanentní magnety, které běžně koupíte. Fungují bez elektřiny a jsou vyrobené ze směsi neodymu, železa a boru. Na co se vám doma silné magnety hodí?

1) Magnetický držák nožů a náčiní

Jedním z nejoblíbenějších využití silných magnetů jsou magnetické držáky všeho možného. V kuchyni se hodí pro výrobu magnetického držáku nožů. Ten je vyrobený ze dřeva. V sobě má ukryté kotoučové magnety. Díky tomu nože jakoby levitují ve vzduchu a o dřevo se netupí.

2) Magnetická polička

Máte už poličku plnou, ale potřebujete na ní ještě pár věcí umístit? Přilepte k ní zespoda neodymové magnety, například magnetické kvádry. Menší kovové předměty na nich budou dobře držet – náčiní, dózy nebo i klíče.

3) Secvaknuté závěsy

Vlají vám v průvanu závěsy z okna? Vytvořte si magnetickou sponku. Do pruhu látky všijte nebo přilepte na oba konce neodymové magnetické kotouče. Proužek pak omotejte okolo závěsu a magnety secvakněte. Závěs už vám z okna neodlétne.

4) Bzzz. Připevnění sítě proti hmyzu

Pokud vás rozčiluje neustálé bzučení much a jiného hmyzu, který vlétává do bytu, dejte do oken sítě. Do rámu sítě přišroubujte magnety s otvorem na šroub. Rám pak přicvakněte do kovové zárubně. Jde to i do dřevěné či plastové, jen je do ní potřeba připevnit také magnety, anebo ocelové plíšky. Magnetickou síť proti hmytu můžete z oken kdykoliv rychle sundat, což je velká výhoda oproti napevno přimontovaným sítím.

5) Magnetky na ledničku pro vzkazy

Pokud se ráno před odchodem do práce či školy doma s rodinou jen míjíte, nechte si vzkaz na ledničce. Aby jej nesfoukl vítr, který vytvoříte, až si půjdete do lednice pro snídani, využijte magnety. Šikovné jsou například barevné magnetické figurky. Drží pevně a můžete si s nimi zahrát i „člobrdo“.

Pár dalších tipů, jak neodymové magnety využít

Na co dál se silné neodymové magnety hodí? Třeba:

  • pro výrobu držáku nářadí a náčiní v dílně,

  • k připevnění krycí plachty,

  • jako kancelářské magnety na magnetickou nástěnku,

  • k výrobě držáku mýdla i přicvaknutí ručníků v koupelně,

  • na výrobu zavírání dárkových boxů, dóz,

  • pro magnetické stavebnice a pokusy.

Ať vám silné magnety dobře slouží! Jen pozor na prsty, neodymy mají velkou sílu.

Fotogalerie
Autor: Redakce REGIONJIH.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy