ZPRÁVY Ekonomika Jižní čechy

Dědictví v zahraničí: jak zachovat práva a minimalizovat rizika

Dědictví majetku ze zahraničí. Pomoc od mezinárodních právníků a složitost procesu přeregistrace majetku. Příprava na proces dědění cizího majetku.

1

Před 3 týdny Mediální skupina Region24

Pražský ateliér vyhrál soutěž na novou galerii v ČB

Vítězem mezinárodní soutěže na novou budovu Alšovy jihočeské galerie je ateliér Marek Chalupa architekti s.r.o. z Prahy. Nová galerie na revitalizovaném Senovážném náměstí by měla být otevřena do roku 2028.

0

Před měsícem Jiřina Suchorová

Nový stoupací pruh mezi Prachaticemi a Volary zvýší bezpečnost

Dokončení stoupacího pruhu na silnici mezi Prachaticemi a Volary zvýší bezpečnost, ačkoliv může rychlé zúžení být riskantní. Stavba řešila vysokou nehodovost, zejména na strmých svazích, zahrnovala odstranění skály a stála 70 milionů Kč, částečně financovaných z evropských fondů.

0

Před měsícem Rebeka Schmidt

Dálnice D3 u Českých Budějovic zdraží o 2 miliardy

Úsek dálnice D3 mezi Úsilným a Starými Hodějovicemi u Českých Budějovic, dlouhý 7,2 km, se prodraží o 2 miliardy korun, celkové náklady dosáhnou 7,28 miliardy. Nárůst je způsoben změnami technologie a absencí inflační doložky ve smlouvách.

0

Před měsícem Michaela Prokopová

Rekonstrukce Benešova mostu v Krumlově: Uzavírka na 6 měsíců

Oprava dr. Edvarda Beneše mostu v Českém Krumlově začne 1. října a potrvá šest měsíců. Most je v špatném stavu, oprava je nezbytná. Most bude zcela uzavřen, bude postavena dočasná lávka pro chodce. Automobilová doprava bude využívat objízdné trasy.

0

Před měsícem Adam Wágner

Přívoz přes Lužnici opět v provozu: turisté míří do Židovy strouhy!

Obnovení přívozu přes řeku Lužnici v Bechyni podporuje turistiku do Židovy strouhy. Převoz provozuje Roman Sušer ze Spolku pro řeku Lužnici, zatímco starosta Štěpán Ondřich z SNK-ED věří, že přispěje k rozvoji regionu. Přívoz je v současnosti dostupný pouze o víkendech, ale příští rok se plánuje provoz denně během letní sezóny.

0

Před 2 měsíci Miroslav Pucholt

Budějovice čistí město: 30 nelegálních billboardů pryč

Českobudějovická radnice najala externí firmu na odstranění nelegálních billboardů, aby zlepšila estetiku veřejného prostoru a bezpečnost dopravy. Během víkendu odstranili 30 billboardů z hlavních tras města.

0

Před 2 měsíci Lenka Hubingerová

Roklanská chata na Šumavě se bourat nebude, čeká ji konzervace

Starosta Modravy Jaroslav Doležal oceňuje, že Roklanská chata nebude zdemolována, a těší se na obnovu turistických tras. Ministr životního prostředí Petr Hladík zastavil demolici a nařídil odborné posudky o stavu chaty. Chata musí být konzervována v následujících dvou až třech letech, což zajišťuje správa Národního parku Šumava. Konzervace proběhne mezi srpnem a říjnem, pravděpodobně příští rok.

3

Před 2 měsíci Michaela Prokopová

Obchvat Českých Budějovic bude bez poplatků

Jihočeský hejtman Martin Kuba vyjádřil uspokojení nad rozhodnutím ministra dopravy Martina Kupky nezpoplatnit nový obchvat Českých Budějovic. Cílem je po prvním roce provozu vyhodnotit dopady na dopravu a rozhodnout o dalším postupu. Nový obchvat má být uveden do provozu na konci roku, propojí Tábor s Kaplicí a bude součástí D3.

0

Před 2 měsíci Miroslav Pucholt

Nový obchvat D3 u Českých Budějovic: Rok bez poplatku

Ministerstvo dopravy oznámilo, že nový dálniční obchvat Českých Budějovic na dálnici D3 bude po dobu jednoho roku bez poplatku. Výjimka byla udělena na žádost hejtmana Martina Kuby. Monitorování prvního roku provozu určí další kroky.

0

Před 2 měsíci Rebeka Schmidt

Na letiště bude přes Vltavu jezdit trolejbus

Plánuje se zavedení trolejbusové linky na českobudějovické letiště, která povede přes nový most přes řeku Vltavu. Stavba mostu má začít v roce 2026. Nová linka usnadní cestování na letiště a zlepší dopravní situaci, což bude přínosem pro místní obyvatele i podniky.

0

Před 2 měsíci Jiřina Suchorová

Vlaky zpět na jindřichohradecké úzkokolejce po roce a půl

Po roce a půl se na jindřichohradecké úzkokolejce mohou znovu objevit vlaky. Drážní úřad vydal osvědčení o bezpečnosti pro úsek Hůrky – Nová Bystřice. Provoz byl zastaven v listopadu 2022 kvůli finančnímu úpadku společnosti JHMD.

0

Před 2 měsíci Jiří Padevěd

JCCR nabízí nové tematické cyklomapy pro turisty na jihu Čech

Jihočeská centrála cestovního ruchu (JCCR) nabízí bohatý výběr materiálů pro turisty na webu www.jiznicechy.cz, včetně cyklomap, pěších tras, brožur pro vozíčkáře a tematických průvodců.

0

Před 3 měsíci Lenka Hubingerová

V Týně nad Vltavou otevřen nový most za 230 milionů!

Nový most přes Vltavu v Týně nad Vltavou, dlouhý 130 metrů a široký 13,6 metrů, byl 15. července otevřen veřejnosti. Byl kompletně zrekonstruován metodou Design & Build, což zkrátilo dobu výstavby a snížilo náklady.

0

Před 3 měsíci Michaela Prokopová