Písek získá nový fotopoint

Nejvhodnějším místem pro umístění je travnatá plocha před kavárnou Mozart s výhledem na most, hrad a Sladovnu.


V Písku bude ještě letos vytvořen nový atraktivní prvek, který se bezesporu stane fotomagnetem pro návštěvníky. Před třemi čtvrtěmi roku začal místostarosta Josef Soumar uvažovat o realizaci fotopointu, jenž by turistům poskytoval skvělý rámec pro fotografie. Iniciativa byla inspirována jeho cestami po různých městech, kde se podobné fotopointy ukázaly být účinnými nástroji na propagaci města přes sociální sítě.

“Lidé často na sociálních sítích sdílejí fotografie z těchto míst. Tímto způsobem nepřímo propagují danou destinaci, a právě takovou příležitost chceme vytvořit i pro naše město,” uvádí místostarosta Soumar. V průběhu plánování umístění fotopointu radnice konzultovala návrh také s památkáři.

Památkáři navrhli několik potenciálních umístění fotopointu a nejlepší z nich se ukázal být malý travnatý prostor před kavárnou Mozart, nacházející se v blízkosti Kamenného mostu. Podle Soumara je toto místo ideální díky výhledu na most, hrad a Sladovnu, které jsou hlavními památkami města.

Soumar přiznává, že jeho původní návrh byl odlišný a zprvu ho zaujal travnatý prostor podél stezky na levém břehu Otavy, přímo před restaurací Kozlovna u Plechandy. Avšak, tato lokace byla zamítnuta památkáři z důvodu rušivých prvků - lampy veřejného osvětlení a obytné budovy, které by narušily pohled na historické centrum.

Navzdory tomu, městostarosta zmiňuje, že tato lokace nezůstane nevyužitá. “Na tomto místě plánujeme umístit druhou uměleckou instalaci, jejíž podoba bude určena prostřednictvím architektonické soutěže. Jeho výsledky by měly být oznámeny do konce dubna,” říká Soumar. Podle něj by mohla být vhodnou volbou socha jelena, který je symbolem města a je také součástí legendy o pojmenování Kamenného mostu, který se kdysi jmenoval Jelení.

Nová umělecká díla, spolu s vytvořenou turistickou stezkou, by měla navázat na již existující umělecké prvky ve městě a tak přilákat více návštěvníků. Stezkou budou provázet tři lavičky, které odkazují na důležité osobnosti spojené s městem. Na každé lavičce návštěvníci najdou QR kód, díky kterému získají další doplňkové informace.

Vytvoření uměleckých děl bylo naplánováno v rozmezí 100 a 200 tisíc korun za kus. O jejich podobě rozhodne soutěžní komise, která by měla vyhlásit vítěze do konce tohoto měsíce. Zaměstnanci radnice se snaží urychlit proces, aby byla obě díla dokončena do konce roku. Přesto se předpokládá, že nový fotopoint nebude zpřístupněn pro veřejnost dříve než v příští turistické sezoně.

“Navzdory těmto okolnostem věříme, že tento nový fotopoint spolu s uměleckou stezkou napomůže propagaci Písku na sociálních sítích a přispěje k rozvoji místního cestovního ruchu,” dodává Soumar.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy