Hledáte pomoc s výběrem správného pozemku pro váš rodinný dům?

Chcete nový dům a hledáte pozemek na prodej? Který pozemek je pro vás ten nejlepší a co byste měli při výběru zohlednit?


Výběr správného pozemku je naprosto zásadní rozhodnutí, které vás ovlivní na celý život, proto je třeba vybírat pečlivě a nespěchat. Když si vyberete správně, ušetříte mnohdy spoustu peněz a vyhnete se řadě starostí. Pořídit pozemek v dobré lokalitě může být navíc přinejmenším výnosná investice do budoucna.

Na velikosti záleží

Minimální doporučená velikost pozemku pro stavbu patrového rodinného domu začíná na výměře 500–800 m2. V případě přízemních domů (bungalovů) už se doporučuje výměra alespoň 1000 m2. Obecně by se měla zastavěná plocha na celkové výměře pozemku podílet v průměru z 30 %.

Tvar, šířka i sklon – to vše má vliv na využití vašeho pozemku

Nejvyhledávanějším tvarem pozemku je čtverec nebo obdélník. Důležité je, aby byl pozemek dostatečně široký. Na plánu sice můžete občas vidět ukázkový obdélník, ale v reálu se může jednat o „úzkou nudli“, což následně vaše stavební plány negativně ovlivní. Mějte na paměti, že vzdálenost od plotu k vašemu domu by měla být ze všech stran alespoň 3,5 metru. Další proměnnou je také sklon. Rovných 500 m2 totiž není totéž jako strmých 500m2 a s tím je třeba před koupí pozemku počítat. 

Lokalita

Většina lidí vybírá pozemek hlavně na základě lokality, a to je dobře. V požadavcích na váš dokonalý pozemek byste měli mít jasno a z vašich nároků neslevovat. Je jen na vás, zda dáváte přednost klidnému prostředí dál od města s výhledem na přírodu, nebo máte raději vše důležité k dispozici. Tady platí jedno doporučení. Zkontrolovat byste měli zejména to, zda není lokalita součástí záplavové nebo chráněné oblasti, kde by vám místní regulativa mohla značně ovlivnit budoucí podobu vašeho bydlení.

Pozor na věci, které na první pohled neodhalíte

Možná si z počátku nevšimnete, jaká je dostupnost inženýrských sítí. Je dobré zjišťovat, zda se přípojky na elektřinu, plyn a vodu nacházejí blízko pozemku a stejné je to s veřejnou kanalizací. To, že máte síť blízko ještě automaticky neznamená, že se pro vás najde místo k připojení, proto se o tom co nejdříve ujistěte. Dále doporučujeme zjistit více o přístupové k cestě pozemku. V některých případech může být soukromá, což by pro vás znamenalo zbytečnou starost navíc, proto je dobré mít v právech k užívání jasno.

Nechte si ohledně výběru pozemku poradit

Investice do pozemku je záležitostí finančně i časově náročnou, proto se vaše plány nebojte svěřit do rukou odborníků a využijte pomoc s výběrem pozemku. Plzeňská stavební společnost BrickHouse s.r.o. zajišťuje v regionu Plzeň, Karlovy Vary a okolí profesionlní poradenský servis. Zajišťuje pomoc při výběru pozemku, která vám ušetří mnoho času a potenciálních problémů, s nimiž byste se mohli v průběhu stavby dříve nebo později setkat.

Autor: Redakce REGIONJIH.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy