Investice století českokrumlovské nemocnice

Po roce a osmi měsících od zahájení stavby byly v pátek 16. listopadu slavnostně otevřeny nové multifunkční pavilony, které lze při nákladech 180 milionů korun právem považovat za investici století v českokrumlovské nemocnici.


Větší z dvojice pavilonů nahradí současný pavilon gynekologie, porodnice a dětského oddělení pocházející z roku 1954.

Jakkoliv byl původní objekt průběžně rekonstruován, pavilon gynekologie, porodnice a dětského oddělení je po technické stránce ve velmi špatném stavu a staticky narušen. Stěhování do nového objektu je tak logickým krokem. „Našim cílem bylo vytvoření nových, maximálně účelných a efektivních prostor pro pacienty a personál nemocnice. Nové pavilony kladou důraz na jednoduchou orientaci, prostory jsou navrženy v optimální velikosti a jsou navázány na další pracoviště a provozy,“ uvedl ředitel českokrumlovské Jindřich FloriánPorodnice českokrumlovské nemocnice patří po řadu let k vyhledávaným místům pro přirozené porody. Nová porodnice bude svým charakterem připomínat soukromí porodů doma, ale s veškerou podporou moderní medicíny: „Dalo by se říci, že v nové porodnici bude každý pokoj splňovat nejvyšší standard. Budeme se snažit zajistit, aby nastávající rodičky a jejich partneři měli k dispozici svůj vlastní pokoj,“ dodal Florián.

Jihočeský kraj se podle hejtmanky Ivany Stráské rozhodl, že postupně opraví všechny jím založené nemocnice a konečně nyní došla řada i na Český Krumlov s tím, že se na této rekonstrukci podílel jednou z nejvyšších částek. „Přeji pacientům i lékařskému personálu, aby vám nové pavilony dobře sloužily a cítili jste se v nich příjemně,“ řekla hejtmankaSpádová oblast okresu Český Krumlov je cca 60 tisíc obyvatel. Tento počet se v obou turistických sezonách navyšuje o dalších zhruba 100 tisíc návštěvníků. Tomu odpovídá podíl cca 8% ošetřených cizinců a turistů z celkového počtu pacientů nemocnice.

Nové pavilony v datech

  • Celkové náklady: 180 milionů včetně DPH (z toho 100 milionů od Jihočeského kraje, 70 milionů úvěr a 10 milionů vlastní prostředky nemocnice)

Malý pavilon A (2 podlaží)

  • Centrální vstupní prostor s lékárnou a bufetem Madetka

  • Prostory pro ambulantní lékaře.

Velký pavilon B (4 podlaží)

  • V přízemí se nachází gynekologická ambulance, IT oddělení a zázemí (šatny, archivy, sklady…).

  • Ve druhém podlaží jsou umístěny onkologické a urologické oddělení. Odděleně také ředitelství nemocnice.

  • Třetí nadzemní podlaží je určeno pro pacienty dětského oddělení včetně praktického lékaře pro děti a dorost.

  • Ve čtvrtém nadzemním podlaží je gynekologicko - porodnické oddělení. Toto patro je bezbariérově propojeno spojovací chodbou na centrální operační sály v budově chirurgie.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy