Leoš Kastner točí nový středověký film Zbojník

Zbojnický příběh se odehrává v roce 1278 po smrti Přemysla Otakara II., v období Braniborů v Čechách.


Již před rokem se uskutečnila slavnostní premiéra post-apokalyptického filmu Trash Town, který se stal v rámci velké výpravy ambiciózním projektem filmařské skupiny Kastner Films. Trash Towňácká jízda vyvrcholila na Plzeňské premiéře v DEPO2015, kde se konalo programem nabité POST-APO ODPOLEDNE, jež navštívilo celkem přes 700 diváků.

Nyní filmaři odstartovali práce na dalším velkém projektu ZBOJNÍK, tentokrát z českého středověku. Zbojnický příběh se odehrává v roce 1278 po smrti Přemysla Otakara II., v období BRANIBORŮ V ČECHÁCH. Děj by měl být zasazen do středověkého regionu Plzeň-jih.

Režisérem je talentovaný Leoš Kastner

"Vždy jsem si přál natočit historický film z okolí Roupova, Přeštic a Chotěšova. Chtěl bych představit místní hrady, vesnice a lesy z období konce 13. století. To je velmi náročný úkol, se kterým mi pomáhají historici a specialisté na různé historické disciplíny. Samozřejmě je mi jasné, že té maximální autenticity nedocílím nikdy, ale snažím se zodpovědně vycházet z historických událostí a textů," líčí režisér Leoš Kastner.

Příběh zbojníka Oldřicha ze Sukořína

Filmaři také přiznávají, že bude příběh zbojníka OLDŘICHA ZE SUKOŘÍNA v některých aspektech připomínat anglického Robina Hooda nebo slezského Ondráše z Janovic. Zde se však Leoš Kastner inspiroval místními LIDOVÝMI POVĚSTMI, které by si dle jeho slov zasloužily filmové ztvárnění.

Tvůrci si chtějí zakládat na historické přesnosti. Jako poradce pro tehdejší vylíčení atmosféry požádali filmaři o pomoc medievalistu a profesora JOSEFA ŽEMLIČKU, který se specializuje na dobu Přemyslovců. Dále u projektu aktivně působí bojový koordinátor VOJTĚCH VROBEL – šermíř, dramaturg a odborník na dobové oděvy. V neposlední řadě tvůrci spolupracují s DOMEM HISTORIE PŘEŠTICKA.

"Ohledně historických rekonstrukcí (např.: starého přeštického kostela, roupovského hradu a chotěšovského kláštera) nám velmi ochotně pomáhá historik Mgr. Michal Tejček."

Prolog filmu namluvil herec a dabér Alexej Pyško

Stejně jako Trash Town, i film Zbojník se těší velké technické i skriptové podpory ze strany ATELIÉRU MULTIMÉDIA (Multilab) na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara v Plzni. Zde ve zvukovém studiu se ke Zbojníkovi nahrával úvodní prolog filmu, který namluvil herec a dabér ALEXEJ PYŠKO.

"Je tu skvělé technické zázemí, ať už ohledně zvuku, tak i vizuálních efektů. V green-screenovém studiu se budou natáčet scény ve středověkých Přešticích. Reálné městské záběry s kulisami by byly produkčně velmi nákladné, což si prozatím dovolit nemůžeme," přiznává Leoš Kastner.

Náročné natáčení na velmožském sídle Curia Vítkov

6. června 2020 proběhlo náročné natáčení na velmožském sídle CURIA VÍTKOV, kde se za pomoci šermířů INVICTUM, SERVUS BELLUM, SPOLEČNOSTI POPRÁVU, VÍMA, SHŠ LORIKA a SHŠ MORGANA VON MAXBERG točily klíčové záběry do PROMO-FILMU, který bude společně s celou kampaní představen v září na CROWDFUNDINGOVÉ STRÁNCE STARTOVAČ. Tvůrci zde nastíní filmový příběh Zbojníka a zároveň se pokusí požádat fanoušky o finanční pomoc.

"Na kampani už tvrdě pracujeme půl roku a spousta práce je ještě před námi, ale věřím, že dokážeme oslovit spoustu fanoušků tohoto žánru," říká Leoš Kastner.

V dohledné době můžeme s jistotou očekávat nové informace o tomto zbojnickém projektu. Na spuštění crowdfundingové kampaně si ještě chvíli počkáme.

Honza Vavřička - redaktor, herec, promotér, bavič


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy