Rozhovor s lektorem: Jak se učí němčina v době koronavirové?

Využijete čas doma k tomu, abyste oprášili své základy němčiny.


Možná jste už přemýšleli nad tím, že využijete čas doma k tomu, abyste oprášili své základy němčiny z minulých let. Právě teď je na to vhodná doba, spousta z nás se chce během času doma nějak realizovat a v něčem se zlepšovat. Ale je tu jeden háček, jazykové školy jsou zavřené.

Máme pro vás řešení – skype výuku němčiny! Chtěli byste vědět, jak to funguje? A jestli je to vůbec efektivní? Na všechny otázky vám odpoví tento článek a také náš lektor Marek.

Marku, vy jste během první vlny koronaviru začal učit němčinu online a teď během druhé jste začal znovu a ještě intenzivněji. Jak k tomu došlo?

V březnu mě překvapilo, jak k tomu někteří lektoři přistoupili. Odmítali učit online a říkali, že je to jen malá pauza. Jenže ta „malá pauza“ se dost protáhla. Výuka němčiny ale i jiných jazyků by se neměla přerušovat, pokud něčeho opravdu chcete dosáhnout. 

Já jsem začal studenty učit online okamžitě po uzavření škol a paradoxně jsem měl více práce, protože jsem přebral kurzy i po kolezích, kteří online učit nechtěli. Získal jsem spoustu zkušeností, které zúročuji i teď na podzim, kdy se poptávka o online kurzy němčiny zvyšuje.

Které kurzy tedy online učíte a jak platformy využíváte?

Na jaře jsem měl třídu v rámci pomaturitního studia němčiny, tam jsme využívali hlavně virtuální třídy na Moodlu a pak individuální konzultace na Skypu. Teď učím skupinové kurzy němčiny, kdy si voláme každý týden přes Skype nebo Zoom. Mám pár studentů i jako individuální výuku němčiny, tam si voláme i přes Facetime nebo Viber. 

Je online výuka podle vás efektivní?

Určitě. U některých studentů dokonce vidím, že se v online prostředí více snaží, protože je ta prostorová vzdálenost nutí dávat větší pozor. Takže je to z hlediska koncentrace výhodnější. Taky to, že můžou studovat jazyk z domova, je časově méně náročnější.

U sebe pak vidím, že je moje skype výuka němčiny kreativnější, protože mám na výběr z více platforem, které můžu do výuky zapojit. Vedle Skype hodin proto někdy pro studenty připravuji i „offline“ hodiny, kdy na HP5, což je platforma pro sdílení a tvorbu různých interaktivních aktivit, vyrábím zábavné pracovní listy.

Setkáváte se někdy i s negativní odezvou na online výuku?

Méně než na jaře, ale ano setkávám. Většinou to pramení z toho, že studenti nikdy předtím online výuku nevyzkoušeli a nevědí, co čekat. Snažím se je proto aspoň přesvědčit, aby si pár hodin vyzkoušeli. Pro všechny je to trochu nezvyk, ale po chvíli si zvyknout natolik, že jim připadá, jako by lektor seděl vedle nich.

Líbil se vám rozhovor s Markem? Chtěli byste zkusit němčinu online? V Jazykové škole PELICAN máme několik kvalitních lektorů, kteří se online výuky nebojí! Tak zavolejte nebo napište a můžete se hned začít učit.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy