Tanec kolem dásní

Kdo to nezažil? Oteklé a bolestivé dásně hladké jako sklo, při každém čištění zubů plivete krev a jídlo už není taková radost jako dřív…V lepším případě se jedná o zánět dásní, který byste měli považovat za varovný signál.


Gingivitidu neboli zánět dásní vyvolává nejčastěji zanedbaná ústní hygiena nebo čištění zubů nevhodnou technikou. Vzniká nadměrným usazováním bakteriálního plaku na zubech, kolem nich a v mezizubních prostorech. Tam bakterie dráždí dásně a vzniká zánět. Následkem gingivitidy může v konečném důsledku být i bolest zubů. Na zmírnění bolesti zubů a dásní najdete řadu prostředků v lékárnách. 

První pomocí je čištění

Určitě byste měli urychleně navštívit svého zubního lékaře, aby se přesvědčil, že vaše obtíže nezpůsobil jiný problém v ústní dutině. V naprosté většině případů se jedná o zánět dásní, tím trpí alespoň někdy v životě až 90 % populace, takové zkušenosti mají i zubní lékaři z Českých Budějovic. Lékař vám prohlédne zuby a doporučí vhodný zubní kartáček, případně ještě jednosvazkový, mezizubní či dentální nitě. Vše podle vašeho aktuálního stavu a obtíží. Zopakujete si správnou techniku čištění zubů. Pak už jde o pravidelnost (alespoň dvakrát denně), pečlivost a nemělo by vás odradit krvácení dásní i nepříjemné pocity v ústech. Postupně vše vymizí, jak se budou vaše dásně vracet do kondice. 

Afty, ale i nedostatek vitaminů

Zánět dásní mohou způsobovat či k němu přispět i další faktory. Například rudé, bílé nebo našedlé boláky – afty. V dutině ústní můžete mít jednu, ale i desítky. Nejsou nebezpečné, jen velmi bolestivé a v boji s nimi pomáhá antimikrobiální ústní voda či lokálně aplikovaná dezinfekce na zanícené ložisko. Jemnou tkáň dásní si můžete poškodit i sami příliš intenzívním čištěním – dochází k takzvané abrazi dásní. Ke rozvinují zánětu přispívají i další infekce v těle: kvasinková, virové jako herpes či HIV, bakteriální (kapavka, syfilis), alergie na potraviny, kovy, plasty a chemikálie ze zubních vod a past. U dlouhotrvající gingivitidy, kterou neřešíme, se může rozvinout vleklý chronický zánět dásní. K němu napomáhají další rizikové faktory: diabetes, kouření, nadměrný stres, nadměrná tvorba zubního kamene, kterou zanedbáváte, hormonální změny v některých životních obdobích, zejména v pubertě, v těhotenství, užívání antikoncepce a dalších léků (například kortikoidy), nedostatek vitaminu C. 

Pečujte o dásně i přírodou

Změňte techniku čištění, navštěvujte pravidelně dentální hygienu, zkuste i sílu přírody: vyplachujte ústa odvary z heřmánku či šalvěje, potírejte si dásně gely s antiseptickými a anestetickými účinky, masírujte jemně dásně žínkou či měkkým kartáčkem. Lépe se prokrví a rychleji odezní zánět. Tyto preparáty jsou běžně dostupné v lékárnách. 

Autor: REGIONPLZEN.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy