Tříkrálová sbírka: rekordní 12,6 milionu korun z Českobudějovické diecéze

Tříkrálová sbírka v českobudějovické diecézi zaznamenala rekordní úspěch, když se vybralo více než 12,6 milionu korun na pomoc sociálně potřebným skupinám lidí. Akce se zapojily farnosti, školy a další organizace, a výtěžek je určen pro seniory, nemocné, samoživitele a další. Na sbírku je možné přispět online nebo pomocí DMS.


Ve dnech, kdy se na ulicích proháněl déšť, sníh i mráz, se koledníci Tříkrálové sbírky Charity ČR nezalekli nástrah počasí a přišli šířit radost a požehnání do domovů lidí. Navíc přinesli i nabídku pomoci těm, kteří ji opravdu potřebují. Kolemjdoucí jim projevili vděk hojnými dary do zapečetěných kasiček, které letos v českobudějovické diecézi překonaly minulý rekord a dosáhly více než 12,6 milionu korun.

V letošním roce bylo zapečetěno celkem 2607 pokladniček a počet míst, kde se koledníci objevili, se také zvýšil. Nově se objevili například v Radošovicích, obci Tupesy, Kleci na Třeboňsku nebo v Českých Chalupách na Českokrumlovsku. Po mnoha letech se koleda obnovila i ve Vidově u Českých Budějovic. Do akce se zapojilo množství farností, škol a dalších organizací, jako jsou dobrovolní hasiči či skauti.

„Chceme opravdu upřímně poděkovat za všechny dary. Ceníme si každé koruny, kterou se v této nelehké době lidé rozhodnou darovat na pomoc druhým. Na této sbírce je navíc úžasné to, že velká část vybraných peněz pomáhá přímo tam, kde se vyberou,” říká Jiří Kohout, ředitel Diecézní charity České Budějovice.

Tříkrálovou sbírku podpořil i biskup Vlastimil Kročil, který v českobudějovické katedrále požehnal koledníkům a posvětil jejich křídy. „Lidé v Charitách se starají o ty, kteří v životě nemají štěstí a potřebují naše dobré skutky, naši podporu. Vaše peníze a ochota mohou pomoci mnoha lidem,” uvedl před zahájením sbírky.

Výtěžek z Tříkrálové sbírky je určen na pomoc různým sociálně potřebným skupinám lidí, jako jsou nemocní, lidé s hendikepem, senioři, samoživitelé, děti bez stabilního rodinného zázemí a další. Peníze také umožňují rozvíjet služby, které Charita klientům nabízí. „Velká část peněz je vyčleněna také na tzv. přímou pomoc – tedy pro nenadálé situace, kdy se lidé dostanou v průběhu roku do tíživé životní situace. V diecézi je schváleno celkem 73 záměrů,” dodává Marie Vaňo, diecézní koordinátorka Tříkrálové sbírky.

Na Tříkrálovou sbírku je stále možné přispět online nebo pomocí DMS – tato podpora funguje celoročně. Více informací naleznete na webových stránkách www.trikralovasbirka.cz.

Prvním rokem koledování v českobudějovické diecézi byl rok 2001 a tehdy koledníci vybrali 1,4 milionu korun. Od roku 2007 výnos sbírky každým rokem pravidelně narůstá, s výjimkou loňského roku, kdy se kvůli epidemii Covid-19 koledovalo pouze online a bezhotovostně.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy