V Písku se letos vysadí na 20 000 cibulí jarních květin, tulipány na náměstí rozehrají šachovou partii

Během podzimu bude v Písku vysazeno na 20 000 cibulí jarních květin. Rozkvetlé nebude na jaře jen Velké náměstí nebo Bakaláře, ale nově také prostor mezi Kamenným a Novým mostem.


Jednotlivé druhy cibulovin a nové plochy pro výsadbu vybíral koordinátor městské zeleně Ondřej Kofroň spolu se zahradníky Městských služeb Písek. Na Velkém náměstí budou opět osazeny čtverce pod stromy. „Tyto čtverce nás inspirovaly k vytvoření jednoduchých výsadeb, kde se budou střídat tulipány v nevšední purpurově černé a krystalově bílé barvě, vytvoří tak jakousi šachovnici. Doplněny budou lemem růžové pomněnky, která jednoduchým výsadbám dodá větší kontrast,“ vysvětlil Ondřej Kofroň. Stromy nad tulipány tak při větší představivosti budou znázorňovat šachové figurky, které na jaře rozehrají velkou partii. 

Největší výsadba cibulovin bude realizována na nábřeží pod píseckým hradem a v úseku mezi Kamenným a Novým mostem, kde ve formě klikaté stuhy protne stroze uspořádané travnaté plochy. Provedena zde bude strojová výsadba do trávníků, která na stanovišti prosperuje několik let. „Na lokalitu jsme zvolili směs, jež je výjimečná v tom, že je tvořena dvanácti druhy narcisů, které postupně kvetou dvanáct týdnů a aby těch dvanáctek nebylo málo, měly by na stanovišti vydržet déle než dvanáct let. Cibulí zde bude vysázeno více než 12 000,“ dodal Ondřej Kofroň.

Další cibuloviny budou pro větší jarní efekt doplněny do všech trvalkových záhonů na Bakalářích, u nemocnice a v Lipové aleji, ale i do nově vzniklých záhonů v Komenského ulici a na Fügnerově náměstí. Písek tak i v příštím roce obhájí svůj nový přídomek – kvetoucí město.


TZ: město Písek

Fotka od PublicDomainPictures z Pixabay


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 14.10.2021 14:08




0 +
 

Hlavní zprávy