Živý přenos na hlavní dráze z letiště si pustilo už téměř 14 milionů lidí

Obraz ve Full HD, komunikace pilotů s řídící věží, aktuální fotografie letadel a detaily jednotlivých letů právě ve chvíli, kdy se ocitnou v záběru.


Přesně to kombinuje živý přenos z hlavní dráhy Letiště Václava Havla Praha už přes dva roky. Od spuštění prostřednictvím YouTube kanálu Letiště Praha nebo internetové televize Mall.tv. v únoru 2020 má online vysílání téměř 14 milionů zhlédnutí. Zájem o sledování roste u nás i v zahraničí.

„Jde o celosvětově unikátní řešení. Veřejnost má tak jedinečnou možnost pozorovat odlety i přílety svých blízkých nejen při cestách za zážitky, ale dozvědět se také zajímavé informace z provozu pražského letiště, včetně detailů o registracích a typech letadel či destinacích, do kterých míří,“ říká manažerka marketingu Letiště Praha Pavlína Musilová.

Celé vysílání je k dispozici 24 hodin denně online díky kameře umístěné v blízkosti hlavní dráhy 06/24. Ta je speciálně určená pro sledování venku, disponuje nočním přísvitem, vyhříváním i stěračem. Přenos doplňuje i autentická komunikace mezi posádkami letadel v kokpitu s řídícími letového provozu. Jednotlivé vzlety a přistání lze přehrát i o několik hodin zpětně a vidět tak veškeré pohyby na dráze. Mezi TOP 5 národností, které si přenos oblíbily, patří Češi, obyvatelé Spojeného království, Němci, Indové a sledující z Brazílie.

„S živým vysíláním máme plány i do budoucna. Rádi bychom přidali druhou kameru, která by automatizovaně sledovala pohyb jednotlivých letadel. Aktuálně vyhledáváme vhodné umístění. Přemýšlíme také nad tím, že nabídneme sestřihy zajímavých typů letadel nebo livery a pustíme je v sestřihu do nočního vysílání,“ dodává Pavlína Musilová.

Obsah z živého vysílání letiště sdílí také mezi cestujícími v Relax zóně na Terminálu 1, nebo na vyhlídkové terase u Restaurace Runway. Denní průměrná návštěvnost na Youtube čítá šest tisíc unikátních lidí, kteří celý přenos hodnotí kladně z 96 procent. Fanoušci přenos sledují na počítači, mobilu, ale také v chytré televizi, kde se dívá téměř 30 procent z nich. Přenos je možné najít také na speciální podstránce letištního webu prg.aero, která se věnuje planesspottingu.

O přenos nebudou zájemci ochuzeni ani po dobu uzávěry hlavní dráhy v termínu od 28. 3. do 1. 7. 2022. Divákům nabídneme provoz na vedlejší dráze 12/30 ve standardním režimu.

Další aktuální informace naleznete také na Twitteru Letiště Praha @PragueAirport 

Foto: Letiště Praha


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy