Horská chata Libín ožije! Roční rekonstrukce za 20 milionů probudí nový život

Rekonstrukce horské chaty na Libíně u Prachatic začíná po deseti letech nevyužití. Projekt za více než 20 milionů korun, podpořený 7 miliony z Krajského investičního fondu, má za cíl vytvořit nový prostor pro restauraci a ubytování. Otevření se plánuje na rok 2025.


„Ta chata je v docela zanedbaném stavu, protože se dlouho nepoužívala. Byla asi deset let prázdná. Naštěstí se nám podařilo dotáhnout projekt, v tuhle chvíli už je předaná stavba a za rok už snad budeme koukat na něco úplně jiného,“ ukazuje místostarosta Prachatic Jan Kotrba z hnutí Prachatice společně.

Vedle chaty se nachází rozhledna a za ní dvě další chatky, které zatím město opravovat neplánuje. Tyto objekty budou zatím zakonzervovány. „Do budoucna samozřejmě máme nějaké vize a plány, ale ještě nejsme v rámci koalice dohodnutí, co s tím. Prioritou je právě restaurace, doufáme, že tu vznikne krásná horská chata, kde si už v roce 2025 nejen Prachatičáci dají dobré jídlo a pití,“ říká Jan Kotrba.

Horská chata bude zrekonstruována za více než dvacet milionů korun, přičemž projekt podpořil Krajský investiční fond částkou sedmi milionů. „Samozřejmě to není úplně levná záležitost, ale vzhledem k tomu, že Prachatice mají dva poklady – historické centrum a okolní přírodu s kopcem Libín, myslím, že stojí za to napnout síly a tu dominantu zrekonstruovat. Nejde jenom o horskou chatu, ale i o rozhlednu, ze které je vidět půlka Jihočeského kraje a při dobré viditelnosti také Alpy,“ připomíná starosta města Jan Bauer z ODS.

Vzhledem k rozpočtovým omezením město své plány částečně omezilo. „Nakonec jsme se rozhodli hlavně rekonstruovat horskou chatu, kde by mělo vzniknout 46 míst k sezení uvnitř. Dále by tam měla být nová terasa s dalšími padesáti místy a počítá se i s minimem ubytování, což je v tomto případě deset míst,“ uvádí Jan Bauer.

„Zatím jsme se rozhodli neprovádět rekonstrukci vedlejší budovy, kde mělo vzniknout ubytování pro přibližně patnáct až dvacet lidí. Uvidíme, jak se to provozování bude vyvíjet. Myslím si, že teď nás čeká možná těžší úkol, než je samotné financování, a to nalézt vhodného provozovatele,“ dodává starosta.

Během rekonstrukce horské chaty na vrcholu hory Libín u Prachatic zůstává rozhledna veřejnosti přístupná. Omezený bude pouze pohyb návštěvníků v okolí stavby.


Hrady.cz - letní kulturní festival 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Vizovické Trnkobraní 2024

Hlavní zprávy

 

Hrady.cz - letní kulturní festival 2024