Konference AI ve veřejné správě

Konference "AI ve veřejné správě" zahájili hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba a ředitel krajského úřadu Lukáš Glaser. Diskutovali o využití umělé inteligence pro zlepšení veřejné správy, efektivitu a etické otázky.


Konferenci s názvem 'AI ve veřejné správě' zahájil ve čtvrtek 4. dubna 2024 hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba a ředitel krajského úřadu Lukáš Glaser. Uvítali v sále plném odborníků na umělou inteligenci, zástupců samospráv a vedoucích zaměstnanců krajských úřadů či ministerstev nového 'spoluřečníka' - umělou inteligenci s názvem Holly. Tato speciálně pro účely konference vytvořená umělá inteligence, dostala prostor se prezentovat z velké obrazovky nad pódiem.

'Hejtman Martin Kuba a ředitel krajského úřadu Lukáš Glaser zahájili konferenci, která se zaměřuje na hledání nových cest k učelnému využití umělé inteligence ve veřejné správě', byl hlavní motiv zahájení konference. V diskusích se odborníci pozastavovali nad rychlým vývojem umělé inteligence a otázkami, jaké výzvy a hrozby mohou přinést pro lidstvo. 'Umělá inteligence se podle mého názoru stává velkou výzvou pro lidstvo. Otevírá se území lidského myšlení a emocí, které vždy patřily jen lidem. A to, že mašiny najednou pronikají do této oblasti, je pro nás výzvou,' uvedl Martin Kuba.

Naopak ředitel krajského úřadu Glaser vidí v umělé inteligenci velký potenciál pro efektivitu veřejné správy. 'V oblasti veřejné správy může umělá inteligence výrazně zlepšit pracovní procesy. Když jen pomyslíme na všechna rozhodnutí, rozsudky a stavební řízení, na kterých pracují úředníci pořád dokola, tak by mohla jejich práci umělá inteligence zpracovávat efektivněji. A to by nám pomohlo lépe sloužit veřejnosti,' uvedl Lukáš Glaser.

Konference byla zahájena právě s cílem probírat možnosti využití umělé inteligence ve veřejné správě, jak ji využít k lepšímu poskytování služeb občanům, a zároveň jak se vyhnout rizikům. A to je vize, kterou prezentovali jak hejtman Kuba, tak ředitel Glaser: umělou inteligenci vidí jako službu, která pomůže zefektivnit a zlepšit práci ve veřejné správě, ale zároveň zdůrazňují potřebu opatrnosti a etického přístupu k jejímu využití.

Konference trvala do pátku 5. dubna a účastníci si mohli poslechnout řadu přednášek jak od odborníků na umělou inteligenci, tak od zástupců úřadů a ministerstev, kteří již umělou inteligenci ve své činnosti využívají. 



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy