Nebezpečí padajících kamenů na oblíbené turistické stezce u Vltavy

Sanace skal na populární turistické stezce u Boršova nad Vltavou začala s cílem dokončení prací před turistickou sezónou. Stezka o délce 18 km trpí značným zarůstáním a padajícími kameny, které ohrožují turisty. Opravy provádí společnost Strix, která stabilizuje skály a provádí prořezávku náletů a stromů. Celková cena sanace je více než 2 miliony korun, přičemž je hledána financování z dotačního titulu Ministerstva životního prostředí a kraje.


Stará 90 let a trpící značným zarůstáním, stezka vedoucí mezi Boršovem nad Vltavou a Děvínem zažívá konečně svou první rozsáhlou rekonstrukci. Situace se totiž stala neudržitelnou, když se v posledních pěti letech prudce zvýšil počet padajících kamenů, které ohrožovaly turisty.

Obec plánuje dokončit celé dílo ještě před začátkem turistické sezóny, neboť stezku navštíví každoročně více než 25 tisíc turistů. Uživatelé stezky se neomezují pouze na turisty, ale také na místní obyvatele, chataře a závodní běžce, kteří se účastní tří maratónských závodů pořádaných na této trase. Starosta doufá, že nápravná opatření budou provedena do konce dubna.

Smlouva na sanaci byla podepsána na víc než dva miliony korun a obec se spoléhá na částečné financování projektu z dotačního titulu Ministerstva životního prostředí. Rovněž doufá ve finančÍ podporu kraje, neboť stezka má význam nejen pro Boršov, ale také pro ostatní okolní obce. Vede totiž přes různé katastry a měří vice než 18 kilometrů.

Samotných oprav nyní se ujala společnost Strix, která má za úkol zabezpečení skal a jejich stabilizaci. Pracovníci také musí provádět potřebnou prořezávku náletů a stromů, které ničí skálu svými kořeny. Prořezávka však představuje značný problém, neboť činnost ztěžuje velmi nepřístupný terén. Vyňaté stromy i vykácený materiál jsou odstraňovány ručně nebo s pomocí motorových koleček, což činnost ještě více ztěžuje.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy