Ukradená socha sv. Bartoloměje z kaple v Štímově nalezena po 27 letech

Ukradená dřevěná socha apoštola sv. Bartoloměje zmizela z kaple Poslední večeře Páně v Římově na Českobudějovicku v prosinci 1994. Po 30 letech byla náhodně objevena v nabídce obchodu se starožitnostmi a za 29 tisíc korun. Přestože nebyl prokázán pokus o praní špinavých peněz, socha byla vrácena původnímu majiteli - římskokatolické farnosti v Římově.


Podzimní objev ztraceného uměleckého díla minulého roku přinesl nečekaný zvrat v případě, který trápil českou kulturní veřejnost již více než tři dekády. Po dlouhých letech se našla ukradená dřevěná socha apoštola sv. Bartoloměje, která zmizela z kaple Poslední večeře Páně v Římově na Českobudějovicku v prosinci 1994. Toto vzácné dílo se náhodně objevilo v nabídce jednoho obchodu se starožitnostmi, kde se za ni žádalo 29 tisíc korun.

Objev sochy upoutal pozornost mluvčí královéhradecké policie Ivy Kormošové, která uvedla: 'Našli jsme ji náhodou, když se objevila v internetovém prodeji. Zjišťovali jsme, jestli se někdo dopustil trestného činu legalizace výnosu z trestné činnosti, za což by pachateli hrozil až čtyřletý pobyt za mřížemi, peněžitý trest, zákaz činnosti nebo propadnutí věci.' Vyšetřovatelé se snažili zjistit, zda se jednalo o legalizaci výnosu z trestné činnosti neboli praní špinavých peněz.

Podle vyšetřovatelů se v tomto případě nepovedlo prokázat pokus o praní špinavých peněz, a případ byl tedy odložen. Kormošová připomněla, že policisté „dohledali dva držitele, kteří u sebe měli dané dílo“. Po objasnění situace byla ukradená socha vrácena svému původnímu majiteli – římskokatolické farnosti v Římově.

„Socha se navrátila do Římova po Vánocích,“ potvrdil za římskokatolickou farnost Římov Jakub Václav Zentner. Toto cenné dílo je zapsáno v ústředním seznamu kulturních památek ČR v souboru movitého vybavení pašijových kaplí. Dle znaleckého posudku je socha z druhé poloviny 17. století a má hodnotu několika desítek tisíc korun.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy