Včely trpí! Medová sklizeň je letos slabší

Letošní včelařská sezóna není příliš úspěšná kvůli neobvyklému jaru a následnému ochlazení. Václav Krištůfek z Biologického centra AV ČR v Českých Budějovicích uvádí, že produkce medu je nižší. Prudké ochlazení zpomalilo včely, které musely spotřebovat nasbíraný med, a mráz poškodil květy. Umístění úlů také hraje roli, městské stromy nesly více nektaru.


Václav Krištůfek, zkušený včelař v areálu Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích, letos není příliš spokojen s vývojem včelařské sezóny. „V porovnání s loňským rokem je úroda medu mnohem slabší,“ uvádí Krištůfek a ukazuje do jednoho z úlů.

Jarní období začalo nečekaně brzy a přineslo hojnost květů – třešně, jabloně a další rostliny kvetly naráz. „Všem bylo jasné, že se sezóna rozběhla neobvykle rychle. Medníky jsme nasazovali již před polovinou dubna, což je skutečně výjimečné. Včelstva se rychle rozvíjela,“ sděluje Krištůfek.

Nicméně prudké ochlazení, které následovalo a trvalo deset dní, způsobilo nemalé komplikace. „To, co včely nanosily do medníku, musely spotřebovat, protože nemohly létat ven. A když se počasí konečně oteplilo, mnoho rostlin bylo poškozeno mrazem,“ vysvětluje Krištůfek.

Podle včelařů z Apicentra v Protivíně je důležité umístění úlů. „Ve městě jsme si všimli, že stromy na chráněných místech odkvetly v pořádku a mají bohatou úrodu. Avšak na volných prostranstvích, kde foukal vítr, květy zmrzly a zdroje nektaru tak byly ztraceny,“ dodává Krištůfek.

Petr Texl, člen Pracovního spolku nástavkových včelařů, upozorňuje, že celkovou produkci medu může ještě ovlivnit snůška medovicového medu. „Podmínky jsou zatím příznivé – je vlhko a dusno, ale prudké lijáky by mohly smýt produkční organismy z větví a listů. V případě intenzivních dešťů by se lesní snůška vůbec nemusela uskutečnit,“ upozorňuje Texl.

Pokud se výrazný déšť neobjeví, včelaři plánují začít stáčet medovicový med na přelomu června a července.


Vizovické Trnkobraní 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Hrady.cz - letní kulturní festival 2024

Hlavní zprávy

 

Hrady.cz - letní kulturní festival 2024