Audiovize dostane pomoc. Pro filmaře se spouští výzva 3.2 z programu Covid – Kultura

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) ve spolupráci s Ministerstvem kultury (MK) zveřejňuje výzvu 3.2 z programu Covid-Kultura pro audiovizi.


Žádosti bude od pondělí 1. března do pátku 30. dubna přijímat MPO. Jednorázová podpora pro OSVČ bude 60 tisíc Kč, právnické osoby budou moct dostat covid kompenzaci maximálně 5 milionů Kč.

Filmaři, tedy firmy a osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) podnikající v oblasti audiovize, kterých se dotkla mimořádná opatření v kontextu s koronavirem, budou moct žádosti ve výzvě 3.2 pro audiovizi podávat prostřednictví informačního systému AIS dostupného přes web www.mpo.cz/kultura.

„Výzvu jsme se snažili nastavit tak, aby se finanční prostředky dostaly k lidem nebo firmám, které zatím nemohli žádat o finanční pomoc v nouzi nebo o náhradu marných výdajů. Jedná se tedy o typ dotace, kterou SFKMG nemůže z důvodu zákona o audiovizi poskytovat. Výzva je určená lidem pracujícím ve štábových nebo tvůrčích profesích u filmu a také herečkám a hercům, kteří natáčí výhradně v AVD,“ říká ředitelka SFKMG Helena Bezděk Fraňková.
„O pomoc ze speciálního dotačního programu COVID – Kultura budou moct nově žádat producenti, distributoři a některá kina,“ upřesňuje vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a dodává: „Podpora má směřovat opravdu pouze na ty profese, které se přímo podílejí na tvorbě nebo realizaci audiovize.“
"Jsem rád, že jsme nakonec dospěli k dohodě s MPO o nutnosti podpořit i audiovizi a konkrétní profese v ní. Opatření trvají již delší dobu a lidem v této oblasti je třeba pomoci překlenout toto těžké období," doplňuje ministr kultury Lubomír Zaorálek.

O podporu bude možné žádat pouze jednou a jen v jedné ze šesti kategorií. Kromě obecných pravidel, například žadatel musí být daňovým plátcem v České republice, jsou u každé ze šesti kategorií nastaveny konkrétní podmínky, za kterých může jednotlivec či firma o podporu žádat. Cílem je podpořit OSVČ a firmy, které působí v audiovizi dlouhodobě a soustavně a jsou páteří českého audiovizuálního průmyslu. Motivací je zachovat současnou vysokou úroveň a know-how oboru.

Dotaci z výzvy 3.2 pro audiovizi nepůjde kombinovat s podporou poskytnutou z předchozích výzev z programu Covid-Kultura, ani s podzimním kompenzačním bonusem pro OSVČ. Bude možné ji však kombinovat s jarním kompenzačním bonusem a programem „Ošetřovné“ pro OSVČ.

Pro dotazy lze využít speciální e-mailovou adresu: covidaudiovize@fondkinematografie.cz, případně celostátní informační linku MPO pro firmy a OSVČ na telefonním čísle 1212. Podrobné informace a nejčastější otázky a odpovědi bude průběžně zveřejňovat na facebooku Státní fond kinematografie.

Výzva 3.2 z programu COVID – Kultura je pokračováním průběžných kompenzací v souvislosti s koronavirem pro živé umění. Rozšiřuje dřívější pomoc v návaznosti na jednání s profesními organizacemi a podněty z kulturní obce.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy