Českobudějovičtí cestující v MHD na respirátory nezapomínají, ukázala kontrola

V prostředí městské hromadné dopravy se i podle vědeckých studií není třeba nákazy covid-19 bát, velkou zásluhu na tom ale má i povinnost chránit si dýchací cesty respirátory. Že pravidlo stanovené mimořádným opatřením Ministerstva zdravotnictví cestující v naprosté většině dodržují, se řidiči i revizoři Dopravního podniku města České Budějovice přesvědčují každý den. V úterý 12. října si toto mohl potvrdit i zástupce Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje při dvouhodinové preventivní kont


Příčiny nedodržení mimořádného opatření byly různé. „Jedna slečna autobus dobíhala a respirátor si nasadila pár sekund po nastoupení, starší dámu jsme pak upozornili, že respirátor musí mít nasazený i na nose, aby fungoval,“ vyjmenovává pracovník krajské hygienické stanice Daniel Krbeček. Další cestující se chtěl nasazení respirátoru vyhnout usazením v méně frekventované zadní části vozu. „I v tomto případě ale stačilo poučení o významu respirátorů a možných sankcích při nedodržení opatření,“ doplňuje Krbeček. Cestující bez ochrany dýchacích cest dostali tentokrát jen informační leták. Při „ostré“ kontrole hygieniků za účasti městské policie by ale mohla přijít i pokuta až do výše 10 000 Kč.

Preventivní akce se zúčastnil i vedoucí inspekce provozu Petr Ostřanský. Podle něj potvrdila dlouhodobé poznatky revizorů DPMCB z provozu. „Bez respirátorů potkáváme maximálně jednotky cestujících, vždy navíc stačilo poučení. Nejčastěji se stává, že si lidé respirátor prostě jen zapomenou nasadit. Když je na to upozorníme, často je to až vyplaší,“ popisuje Ostřanský

Povinnost mít po celou dobu cesty zakrytá ústa i nos vhodnou ochranou připomínají ve vozech DPMCB letáky i LCD obrazovky. Pokud je to v jejich možnostech, cestující mohou upozornit i přepravní kontroloři a řidiči DPMCB. Když ani to nepomůže, je nasnadě přivolání městské policie. „K tomu jsme ale ještě přistoupit nemuseli. Pokud někdo nastoupí bez respirátoru vědomě, na výzvu jej stejně většinou nasadí, případně si dobrovolně vystoupí,“ dodává Ostřanský.

Pro zabránění šíření koronaviru nejen v MHD je chování jednotlivců zásadní, důležitou roli ale sehrává i péče o interiér vozů, které dopravci pravidelně dezinfikují. Za dodržení obdobných podmínek tak mohl výzkum Akademie věd ČR provedený na jaře ve vozech pražského dopravního podniku konstatovat, že ani na často užívaných površích žádné infekční částice koronaviru neulpívaly.


TZ:  Dopravní podnik města České Budějovice


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 13.10.2021 12:07




0 +
 

Hlavní zprávy