Město Písek podpoří celosvětovou klimatickou akci Hodina Země

Písek se letos připojí k celosvětové akci Hodina Země, která upozorňuje na změnu klimatu. V sobotu 27. března od 20:30 do 21:30 hodin symbolicky zhasne osvětlení všech památek v centru města.


Mezinárodní akci zavedl Světový fond na ochranu přírody (WWF) již v roce 2007 a je určena pro města, obce i jednotlivce, kteří si stanovili, nebo chtějí stanovit, svůj klimatický závazek. V České republice se koná již od roku 2010. 

„Také občané našeho města se mohou aktivně připojit k milionům lidí, kteří si ve stejný den připomenou, že je nutné snížit příspěvek lidstva ke změnám klimatu, a to tím, že symbolicky na šedesát minut zhasnou světla a vypnou elektrické spotřebiče ve svých domácnostech. Měli bychom si uvědomit, jak naše spotřebitelské chování dlouhodobě a výrazně ovlivňuje životní prostředí planety jako celku,“ řekl místostarosta Ondřej Veselý. Bližší informace k akci lze najít na webu www.hodinazeme.cz.

K podpoře informovanosti o změnách klimatu se letos připojilo více než 100 měst v ČR. „Nutnododat, že se v Písku dlouhodobě snažíme aktivně ovlivňovat zlepšení životního prostředí. A to nejen zlepšováním klimatu ve městě samotném, například cílenou výsadbou zeleně, aktivním snižováním podílu tepelných ostrovů, či snahou o maximální využití dešťových vod, ale též zlepšováním stavu krajiny v okolí města, zakládáním trvalých krajinných prvků, nebo podporou správného nakládání s vodou i půdou v krajině,“ poznamenal David Schwedt z odboru životního prostředí.

Jak uvádí Miloš Prokýšek z organizační složky Smart Písek, je město v boji s klimatickými změnami velmi aktivní. Přihlásilo se například k Paktu starostů a primátorů a zavázalo se kesnížení produkce oxidu uhličitého o 40 % do roku 2030. Od roku 2018 také díky projektu +CityxChange připravuje vybudování energeticky pozitivních čtvrtí. Tedy takových, které v ročním součtu více energie vyprodukují, než spotřebují. 

Město Písek, zastoupené odborem ŽP děkuje všem zúčastněným za spolupráci.

Zdroj: tisková zpráva, město Písek



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 11.03.2021 14:57




0 +
 

Hlavní zprávy