Novela zákona o platebním styku přinese lepší regulaci DCC služby

Pokud úspěšně projde legislativním procesem, vejdou zavedené změny v platnost od července roku 2022.


Novela zákona o platebním styku Ministerstva financí, která zavádí zvýšený dohled nad poskytovateli služby dynamické směny měn ze strany České národní banky a České obchodní inspekce, byla dne 22. listopadu 2021 schválena vládou a zamířila do Parlamentu.

Novela se zabývá úpravou služby dynamické směny měn, tzv. Dynamic Currency Conversion (DCC). Díky ní mohou zákazníci využít okamžitého převodu účtované částky na měnu, ve které je veden jejich bankovní účet. Pokud tedy zaplatí například v německém platebním terminálu kartou nebo budou v tamním bankomatu vybírat eura, nebude jim jakožto držitelům bankovního účtu v českých korunách účtována částka v eurech, ale právě v českých korunách. Tento kurz však bývá zpravidla méně výhodný.

V rámci regulace tak novela zákona o platebním styku stanovuje veřejnoprávní dohled nad poskytováním služby DCC – u bankomatů ze strany České národní banky a v případě obchodníků ze strany České obchodní inspekce. Zároveň budou zavedeny licenční kategorie pro poskytovatele služby dynamické směny měn, kdy provozovatelé bankomatů nabízející službu DCC budou muset mít patřičné povolení k činnosti. Tyto kroky mají vést k větší transparentnosti uvedené služby. V opačném případě při nedodržování nastavených pravidel počítá novela se sankcemi.

V minulosti již bylo ve snaze narovnat tuto oblast podnikání realizováno několik kroků jak ze strany Ministerstva financí, tak Evropské unie. Od minulého roku je při využití služby DCC nutné zobrazovat kromě uplatňovaného směnného kurzu a celkové výše poplatků také procentní přirážku k poslednímu dostupnému směnnému kurzu Evropské centrální banky. Zákazník je tak schopen porovnat nabízený směnný kurz se směnným kurzem ECB. Tuto informaci poskytovatel služby DCC zveřejňuje v místě prodeje, a to buď vyvěšením u přepážky nebo zobrazením přímo na platebním terminálu.

„Ministerstvo financí se problematikou DCC služeb aktivně zabývá už několik let, a přestože se v tomto směru povedlo situaci v mnoha ohledech zlepšit, i nadále lidem doporučujeme při cestování do zahraničí maximální obezřetnost. Typicky se jedná o období letních dovolených, kdy lidé mívají se službou DCC negativní zkušenost. Aktuálně je však na místě ostražitost příkladně při online nakupování vánočních dárků v zahraničních e-shopech, které bude z důvodu aktuálních covidových restrikcí jistě velmi oblíbeným řešením letošních Vánoc,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová.

Samotná novela zákona o platebním styku byla již jednou schválena vládou a následně předložena Poslanecké sněmovně. Ta ji však nestihla projednat. Vláda tak opětovně schválila tuto novelu 22. listopadu 2021 a postoupila ji dolní komoře Parlamentu. Předpokládaný termín nabytí účinnosti novely je stanoven na 1. 7. 2022.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy