Tip na knihu: Městečko

Polský horor dvou autorů.


Spisovatel Marcin Lanowicz má problémy s autorským blokem, a tak se s manželkou rozhodne pro dovolenou v malém městě na Mazurech. Morwany zpočátku splňují jejich očekávání – příjemné chaty uprostřed lesů v blízkosti krásných jezer. Časem si však všimnou, že obyvatelé města jsou velmi podivní a někteří z nich vypadají vážně nemocní. Navíc je celou dobu provázejí tři světlovlasé ženy. Co jsou zač? Proč se před nimi nejprve skrývají? Brzy se ukáže, že Morwané i světlovlasé ženy nejsou těmi, za koho se vydávají, a že malá vesnice, kterou všichni nazývají „městečkem“, neexistuje na žádné mapě…

Nakladatelství Golden Dog na český trh přináší hororový román Městečko, který je dílem dvou polských autorů. Těmi jsou Robert Cichowlas a Łukasz Radecki. I když mají oba trochu odlišný pohled na horor a vyhledávají v něm něco jiného, dokázali společně vytvořit funkční celek. A kdože jsou ti dva autoři?

Robert Cichowlas se narodil, vystudoval kulturologii, oženil se, zplodil dvě děti, a to všechno v Poznani, kde žije dodnes. Pracuje jako vedoucí redaktor v nakladatelství Replika, do nějž přivedl několik zahraničních hororových autorů a pomáhal při vydávání antologií hororových povídek (série hororových antologií s mezinárodní účastí 11 cięć, 13 ran, 15 blizn a 17 szram). Hororový žánr obecně podporuje jako překladatel, redaktor i recenzent.

Łukasz Radecki (*1979) je spisovatel, učitel, muzikant, redaktor a publicista. Aktivně hraje v několika metalových kapelách, složil hudbu k několika hororovým filmům, vydal dvě sólové desky. Přispívá do hudebních časopisů a na internetové stránky věnující se hororovému žánru. Milovník H. P. Lovecrafta a Pink Floyd. Jeden z průkopníků moderního polského hororu, který ve své tvorbě propojuje sociální angažovanost s estetikou gore. Ve své tvorbě preferuje realistickou makabróznost typu The Texas Chainsaw Massacre.

Román Městečko i na český trh přináší trend, který je v současné době v Polsku velmi populární. Jedná se o využívání slovanské mytologie v hororových příbězích. Proč se v hororu obracet na mytologie indiánské, severské, arabské nebo jakékoli jiné? Vždyť i v našich zeměpisných šířkách máme legendy, které si o hororové zpracování doslova říkají. A právě to dokazuje Městečko.

Městečko je na trhu od 16. května 2022.

Odkaz pro objednání knihy: https://www.goldendog.cz/produkt/mestecko/

O nakladatelství Golden Dog

Nakladatelství Golden Dog se zaměřuje na horor, thriller, detektivku a další žánrovou literaturu (fantasy, scifi). Jedním z cílů nakladatelství je podpořit české hororové autory, vydávat je pod jednotnou značkou a spojit je tak v soběstačnou a fungující skupinu.

Více na www.goldendog.cz


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy