Vládní pomoc podnikatelům postiženým koronavirem se zjednoduší a zvýší

Záměr Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) a Ministerstva financí (MF) na změnu covid pomoci pro firmy a osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) schválila vláda.


Mimo jiné se zvýší kompenzační bonus, prodlouží se program Antivirus, zavede se příspěvek 370 Kč pro lidi v karanténě a všechny specializované covid dotační programy se sloučí do jednoho. Změny by se měly týkat období od 1. února 2021, a to všech firem a OSVČ, kterým klesly tržby minimálně o 50 %. Návrhem se bude v nejbližších dnech zabývat Parlament.

„Rozhodli jsme se podporu pro podnikatele zjednodušit tak, aby se týkala prakticky všech firem a OSVČ. Dosavadní specializované covid programy se převedou pod jeden. V něm se zaměstnavatelům ve všech oborech s poklesem tržeb minimálně o 50 % bude poskytovat podpora ve výši 500 Kč na jednoho zaměstnance a den bez ohledu na to, zda mají provozovny uzavřené či nikoliv,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček.
„Také se zdvojnásobí kompenzační bonus, místo současných 500 Kč půjde o 1 000 Kč denně. S tím, že podmínkou pro to, aby ho OSVČ mohla dostat, bude rovněž pokles tržeb minimálně o 50 %. Nový systém přinese nejen rychlejší pomoc těm, kteří ji skutečně potřebují, ale hlavně více peněz pro poškozené živnostníky a podnikatele,“ říká vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová.

Podpora ze současných specializovaných COVID programů, jako je třeba COVID – Ubytování či COVID – Nájemné, se bude poskytovat nejdéle za období do 31. ledna 2021. Za období od 1. února 2021 by se už měla poskytovat z jednoho plošného programu, vedle kterého bude dál existovat kompenzační bonus pro OSVČ, a to v nové podobě, program Antivirus a nově také příspěvek 370 Kč pro lidi v karanténě. Kompenzace v nové podobě budou poskytovat:

  • Ministerstvo financí: nový kompenzační bonus pro OSVČ - půjde o 1 000 Kč místo současných 500 Kč.  Podmínky získání budou významně volnější než dosud.

  • Ministerstvo práce a sociálních věcí: program Antivirus - tato současná podpora zaměstnavatelů, kterým se poskytuje náhrada mzdy, bude dál pokračovat.

  • Ministerstvo průmyslu a obchodu: plošný kompenzační program - do jednoho se v něm sloučí dosavadní specializované covid dotační programy, podpora se bude týkat zaměstnavatelů s poklesem tržeb minimálně o 50 % a bude se poskytovat ve výši 500 Kč za jednoho zaměstnance včetně tzv. spolupracující OSVČ za den.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 10.02.2021 09:30




0 +
 

Hlavní zprávy