Vloupání, požár nebo vodovodní havárie? Zajistěte si kvalitní pojištění domácnosti!

Víte, že statisticky je asi polovina českých nemovitostí nepojištěná, pojištěná chybně nebo podpojištěná? Na tento stav se většinou přijde až ve chvíli, kdy dojde k živelné katastrofě nebo jiné havárii, při které vznikne škoda.


Už z toho důvodu doporučují odborníci pojistné smlouvy pravidelně kontrolovat a aktualizovat. Co je důležité vědět o pojištění domácnosti, aby rodina mohla žít bez obav?

Pozor na záměnu pojistek

U majetkových pojištění dochází často k záměně dvou pojistných produktů. Zatímco pojištění nemovitosti se týká budovy včetně pevných součástí jako takové, u pojištění domácnosti je předmětem pojištění vše, co se skrývá uvnitř pomyslné krabice. Jedná se tedy o nábytek, vybavení, elektroniku, osobní věci, oblečení, sportovní vybavení nebo cennosti. Při výběru pojistky proto dbejte, abyste si vybrali správnou nebo ještě lépe, vyberte si pojištění, které kryje škody komplexně.

Dbejte na správnost údajů

Dalším častým nešvarem pojistek je nesprávnost údajů. Může se jednat o chybně zadané informace o pojistníkovi nebo o nemovitosti samotné. Podle makléřů často dochází při vyplňování adresy k záměně orientačního a evidenčního čísla. To může mít za následek krácení plnění nebo dokonce zamítnutí plnění ze strany pojišťovny. Veškeré údaje si proto vždy před podpisem smlouvy řádně zkontrolujte nebo si pojistit domácnost online můžete sami, pak nehrozí, že by někdo údaje do smlouvy špatně přepsal.

Bez rizika podpojištění

U zastaralých smluv bývá potíž i s maximální pojistnou částkou, která je sjednána. Majitelé nemovitostí někdy neaktualizují smlouvy dlouhá léta, přičemž neustále do nemovitosti investují. V případě škody pak nemají nárok na víc, než je uvedeno ve smlouvě, což často nestačí na nutné opravy nebo zakoupení náhradního vybavení. Riziku podpojištění se však lze snadno vyhnout při paušálně vypočítané částce na základě metrů čtverečních obytné plochy. Jediný údaj tak zajistí, že je nemovitost pojištěná na dostatečně vysokou částku.

Fotogalerie
Autor: Redakce REGIONJIH.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy