Oživení historického pivovaru

Čeká nás výjimečná kulturní novinka - pivovarský areál Port 1560 v Českém Krumlově. Expozice Práce nabízí unikátní pohled do tajů pivovarnického řemesla i do každodenního života sládků.


Čeká nás výjimečná kulturní novinka - pivovarský areál Port 1560 v Českém Krumlově, jehož historie sahá až do 16. století, tu se chystá k rozsáhlé proměně. Právě zde Petr Vok z Rožmberka postavil v 16. století palác pro svou matku Annu z Rogendorfu, a později zde byla vybudovaná zbrojnice. V 19. století prošla stavba rekonstrukcí a stala se místem výroby piva.

Miroslav Březina, ředitel Portu 1560, uvádí, že zbrojnice prošla poslední velkou rekonstrukcí v roce 1915. V roce 2014 se zde vařilo pivo nepřetržitě celých 99 let. Dnešní podoba varny, po pečlivé restauraci, je součástí expozice Práce, která návštěvníkům nabízí unikátní pohled do tajů pivovarnického řemesla i do každodenního života sládků. Expozice také představuje pivovarnické tradice a historické i současné postupy výroby piva.

'Návštěvníci se během prohlídky seznámí s výrobními nástroji, vybavením varny a sládkovou kanceláří,' dodává Březina. Degustace zde vařeného piva Krumlov je samozřejmostí. Připomínáme, že kulturní centrum Port 1560 má rozlohu přes 30 tisíc metrů čtverečních.

Areál působil dlouhá desetiletí jako uzavřená enkláva, avšak nyní se otevírá jako další vstup do města. Bude poskytovat snadný a rychlý přístup od okraje do centra, a to vše doplněné o kvalitní kulturní zážitek.

Architekt, který zodpovídá za nový design bývalého pivovaru, je Jan Topinka. S ohledem na zachování historických prvků se na rekonstrukci také podílely mnohé akademické osobnosti výtvarného umění.

Port 1560 tedy slibuje stát se významným místem pro všechny milovníky historie, umění i piva. Připomeňme, že už 10. března proběhlo otevření Výtvarné galerie, která vizuálně mapuje všechny výtvarné techniky.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy