Oživení Národního zemědělského muzea Ohrada

Národní zemědělské muzeum Ohrada v Hluboké nad Vltavou zaznamenává první významnou obnovu a inovaci pod vedením ředitele Václava Kinského. Návštěvníci se mohou těšit na nové exponáty a zrestaurovaný badatelský prostor s veřejnou čítárnou, která bude otevřena od září.


Novinky očekávají návštěvníky Národního zemědělského muzea Ohrada v Hluboké nad Vltavou. Jedná se o první zásadní obnovy a inovace provedené ředitelem muzea, Václavem Kinským. Hlavní perlou, kterou muzeum nabízí, je hodovní sál barokní doby, který svým vzhledem evokuje dobu vzniku muzea.

Na návštěvníky v hodovním sálu čeká netradiční nábytek, který prošel restaurátorskými rukama. „Kromě obnovy samotného paroží, se obnovily i různé motivy na židlích,“ uvedl ředitel muzea, Václav Kinský, když představoval jedno z ikonických křesel z parohů.

Vitríny u zdi také projekly rekonstrukci. 'V černé a zlaté barvě, umístěné na zámku, nyní návštěvníci mohou obdivovat různé zbraně, sošky a další drobné exponáty, které dodávají jedinečnou atmosféru do hodovního sálu,' podotkl ředitel Kinský.

V hale muzea se nachází jediný z tří v světě dochovaných loveckých kočárů z 19. století typu Wourtz. Tento rok se chystá něco speciálního. 'Figuríny, které budou návštěvníkům evokovat tradici zakladatelů Václava Špátného a Jana Adolfa Schwarzenberga, budou umístěny na zrestaurovaný lovecký kočár. Schwarzenberg se tak vrací na lovecký kočár jako lovec,' popisuje Kinský.

Také se plánuje obnova badatelny a veřejné čítárny, kterou založil již v roce 1844 Jan Adolf Schwarzenberg. 'Především studenti a profesionální badatelé se zde budou moci v klidu seznamovat s našimi sbírkami,” dodává Kinský. Veřejná čítárna bude otevřena pro veřejnost od září.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy