Zámku Nová Bystřice má nového majitele

Manželská dvojice Miroslava a Jan Hromasovi zakoupili historický zámek v Nové Bystřici se záměrem ho zrestaurovat a zpřístupnit veřejnosti. Budovy v areálu zámku mají potenciál sloužit jako komunitní ubytovací zařízení a veřejné muzeum, část pak bude využita pro rodinné účely.


Nový život by mohl naskočit historickému zámku v Nové Bystřici díky jeho novým majitelům – manželské dvojici Miroslavě a Janu Hromasovým. Tuto jedinečnou pečlivě uchovanou památku se rozhodli obnovit a zpřístupnit veřejnosti.

Zámek se pyšní bohatou historií, která sahá až do roku 1175. „Zámek má skutečně bohatou historii. Jako rok vzniku se uvádí 1175, což z něj činí jedno z nejstarších sídel v okrese Jindřichův Hradec,' připomíná Miroslava Hromasová. Kromě jeho značného stáří je zamek také unikátní díky zachovaným stavebním prvkům různých stylů, jako jsou renesanční okna či gotické a barokní prvky.

Na jeho chodbách najdeme také kartonovou fresku z doby, kdy zde rezidovat rod Krajířovců z Krajku. Tato technika je velmi jedinečná a byla použita Michelangelem v Sixtinské kapli jen o několik let dříve. Majitelka zámku dodává: 'Napovídá nám to, že autorem skutečně mohl být mistr spřízněný s Michelangelem.'

Majitelé jsou zkušení v obnově starých budov a těší se na práce na zámku. „Pro nás je zámek v podstatě v dobrém stavu. Umíme to posoudit a na takovou obnovu si nejen troufáme, ale těšíme se na ni, protože víme, co čeho jdeme,' říká Miroslava Hromasová.

Areál zámku je složen ze tří budov a majitelé mají pro ně ambiciózní plány. Jedna z nich je měšťanský dům na náměstí, jenž by mohl sloužit jako komunitní ubytovací zařízení. Další budova purkrabství má potenciál stát se veřejným muzeem. „Město dosud nemá vlastní muzeum, které by zpracovávalo bohatou historii tohoto území,' konstatuje Hromasová. Zbývající část zámku pak majitelé hodlají využívat pro rodinné účely.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy