Český pracovní trh nezlomí ani inflace, ani zvýšení minimální mzdy v Německu

Dlouhodobě je v České republice nízká nezaměstnanost a sehnat kvalitního zaměstnance je problém a ani tlak na růst mezd navázaný na inflaci nebo aktuální navýšení minimální mzdy v Německu situaci jistě nepomůže.


Katastrofické scénáře, které koneckonců posloucháme už možná více než dekádu, ale nejsou na místě. Navzdory tomu však ekonomika nadále funguje, zaměstnavatelé se tedy této situaci přizpůsobují a ani zaměstnanci nejsou tak krátkozrací. Na jakékoliv další negativní faktory, které mají vliv na trh práce, musí každopádně firmy reagovat rychle.

Pendleři a odliv zaměstnanců do Německa

Migrace zaměstnanců v rámci EU i mimo ni není v současné době novinkou, české firmy tomuto problému čelí dlouhodobě. Práce na západ od českých hranic má své výhody, ale i nevýhody. Největší předností je jistě vyšší odměna. Celková výše mzdy ale nikdy nebyla a ani dnes není pro zaměstnance jediným kritériem. Dokladem je tomu i prostý fakt, že z cca 7,5 milionů ekonomicky aktivních občanů České republiky podlehlo i přes minimální administrativní bariéry vábení často několikanásobných mezd pouhých zhruba 60 000, tedy hluboce pod 1 %. To opravdu katastrofa není, byť některé příhraniční regiony či specifické profese pociťují odliv pracovních sil citelněji. Práce v Německu totiž nepřináší jen vysoké platy, ale je spojena s řadou nevýhod, v podobě celkově vyšších nákladů na dopravu či ubytování, mnohdy je časově náročnější, často znamená odloučení od rodiny, uchazeči mohou bojovat i s nedostatečnou jazykovou vybaveností a v neposlední řadě zde stále nezmizelo riziko uzavření hranice kvůli pandemickým opatřením.

Českým firmám, nás nevyjímaje, se konkurovat německým zaměstnavatelům dlouhodobě daří
. Čas od času od nás samozřejmě odejde pracovník s tím, že jde pracovat do Německa. Během covidu se ale odliv pracovních sil do Německa úplně zastavil. Přece jen covidová opatření život pendlerům poněkud znepříjemňovala, a tak k nám přicházeli s žádostí o práci. Porážet německé podniky částkami na výplatních páskách nemůže prakticky žádná tuzemská výrobní firma, a tak musíme pro zaměstnance vytvářet i další důvody, proč u nás mají chtít pracovat. Klíčové pracovníky finančně stabilizujeme, posilujeme firemní kulturu, případně pomáháme zaměstnancům s řešením jejich problémů. Kromě obvyklých benefitů mají zaměstnanci možnost vybrat si část odpracované výplaty kdykoli, mají nárok na konzultaci s právním zástupcem zdarma nebo jim nabízíme bezúročnou půjčku. Zkrátka nechceme-li být jen bankomat, musíme být pro naše zaměstnance dobrým a spolehlivým partnerem. Od začátku roku jsme i díky tomu zaznamenali pouze 3 výpovědi pracovníků, kteří odjeli za prací do Německa.

Samozřejmě registrujeme nedávné ohlášení zvýšení minimální mzdy v Německu až o 9 500 Kč, což je už poměrně podstatná suma. Uvědomujeme si, že dnešní situace okolo zdražování nutí lidi přehodnocovat priority, ale tento závod se nedá vyhrát jen díky penězům. O to více budeme muset pracovat na tom, aby u nás lidé chtěli zůstat.

Zaměstnávání ukrajinských uprchlíků

Již před válkou na Ukrajině jsme zaměstnávali 12 Ukrajinců, někteří z nich se rozhodli vrátit, některým jsme naopak pomohli dostat do bezpečí jejich rodinné příslušníky a zajistili ubytování a pomohli s prvními potřebnými administrativními kroky v České republice. Podstatná část našich pozic v továrně kvůli předpisům týkajících se zvedání břemen není vhodná pro ženy, většina nových uprchlíků z Ukrajiny však tvoří ženy. Na vybrané pozice, kde to bylo možné, jsme již přijmuli některé kandidátky z Ukrajiny a další životopisy máme na stole, jiným jsme pomohli najít vhodnější práci ve firmách v Sušici. Minimálně po dobu války nám tak pracovníci s Ukrajiny příliš se zaměstnaností nepomohou. Ale i po ní přepokládáme, že řada mužů dá před výdělkem v zahraničí přednost práci na obnově své země. Spoléhat se tak jako tak musíme primárně na české zaměstnance.

Přijímání nových pracovníků

Mění se způsoby přijímání nových kandidátů. Na pohovor zveme i ty kandidáty, které bychom v minulosti z důvodu slibnějších životopisů často nepozvali, ale v řadě případů nás realita při osobním pohovoru příjemně překvapí. Svět kolem nás se rychle mění a my s ním. Velmi se nám tak osvědčilo zjišťování referencí u předchozích zaměstnavatelů, a začali jsme proto tento nástroj daleko více využívat. Nábor a pohovory jsou tak mnohem více o čtení mezi řádky a již neplatí, že pracovník, který vystřídal více pracovních pozic, musí být nutně problematický.

Kvalifikovaní vs. nekvalifikovaní zaměstnanci

U dělnických pozic se kvůli velkému nedostatku zaměstnanců také stírá hranice mezi kvalifikovaným a nekvalifikovaným pracovníkem. Na kvalifikované pozice bereme i lidi bez předchozí praxe, do popředí se tu dostává chuť učit se. Dáváme přednost našim zaměstnancům, s kterými již máme pracovní zkušenost a víme tedy, že se na ně můžeme spolehnout a pokud se chtějí posunout dále, podporujeme je v tom. Věnujeme větší úsilí a čas do tréninku zaměstnanců, což se nám ale vyplácí. Nezaměstnáváme nezkušené na kvalifikované pozice, ale v přízemí jim otevíráme svižný výtah vzhůru. Stačí nastoupit.

Změny přicházejí stále intenzivnější a stále rychleji a dost možná se kvůli nim otřásá náš roky relativně stabilní pracovní systém v základech, ale na žádné černé scénáře se nechystáme. Od nepaměti platí, že si v dlouhodobém horizontu každý schopný člověk s vůlí (na sobě) pracovat cestu k odpovídající práci najde. Naším úkolem v turbulentní době je bránit bloudění a pomáhat tu cestu rychle nalézt.

Komentář Leny Gerykové, personální manažerky společnosti SOLODOOR, výrobce interiérových dveří a zárubní v Sušici


Zdroj textu: Leny Geryková
Zdroj obrázku: SOLODOOR a.s.

Autor: Redakce REGIONJIH.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy