Jak se starat o automobil, aby vydržel co nejdéle?

Spolehlivost i cena vozu se do značné míry odvíjí od toho, jak je s vozem zacházeno. Stačí přitom dodržovat pár jednoduchých zásad, díky kterým můžete zásadně snížit poruchovost a automobil dokonce po letech výhodně prodat.


Auto nepřetěžujte

Nemáme tím na mysli, že máte jezdit s prázdným autem bez lidí a nákladu. V tom není problém. Auto nepřetěžujte svým stylem jízdy.

Akcelerujte rozvážně. Agresivní zrychlení s pedálem na podlaze a otáčkoměrem v červených hodnotách si můžete dovolit čas od času například v situacích, kdy se rychle musíte zařadit do rychlejšího jízdního pruhu na dálnici. Za běžných okolností byste ale měli zrychlovat plynule a otáčky držet spíše v nižších hodnotách, kdy motor zůstává „v klidu“.

To samé platí také o brždění. Zde platí, že brzdit by se mělo „středně intenzivně“. Dlouhé pomalé brždění zbytečně opotřebovává destičky a kotouče. Extrémní brždění ale také není vhodnou volbou.

Poslední věc se týká tlumičů (a tak trochu všech součástí ve vozu). Snažte se vyhýbat výtlukům na silnici. A pokud je cesta hrbolatá, snižte rychlost, aby tlumiče měly čas nerovnosti vyrovnat. Jinak auto dostává zbytečně zabrat.

Máte garáž? Výborně!

Pokud patříte k těm, kteří auto garážují, můžete si gratulovat. Pod střechou je auto chráněno proti mnoha vlivům. Na lak venku působí UV záření, kvůli kterému degraduje barva. Kromě toho je zde nebezpečí mechanického poškození od krupobití, spadaných větví nebo třeba od vandalů. A opomenout nemůžeme ani agresivní ptačí výkaly.

Máte-li možnost, auto parkujte vždy pod střechou
.

Nezapomeňte také na finanční otázku

Párkrát za život se každému stane, že se s autem dostane do potíží. V takových situacích mohou přijít nečekané mnohatisícové výdaje. Pro podobné případy byste měli mít sjednané základní pojistné produkty. Samozřejmostí je povinné ručení, jehož součástí mohou být i asistenční služby. Abyste získali finanční plnění ze škod na vašem vozu (například kvůli přírodním živlům, vandalům nebo střetu se zvěří), potřebujete ale havarijní pojištění.

Věnujte vozu náležitou péči

Vozu prospěje i odpovídající údržba. Na pravidelné omytí karoserie a úklid interiéru by měl dbát každý majitel. Chcete-li mít jistotu, že se lak vozidla v mycí lince nepoškodí, dejte přednost bezdotykovým myčkám a ručnímu mytí.

Čas od času je vhodné auto ošetřit speciální kosmetikou – lak vozu například voskem. Také ty mají na dlouhodobou životnost vozu pozitivní vliv.

Ignorovat byste neměli ani doporučené servisní intervaly. Včasná výměna provozních kapalin a kontrola technického stavu vozidla jsou nejlepší prevencí většiny poruch.

Foto: pexels.com/photo/man-fixing-vehicle-engine-2244746/


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 08.02.2022 06:01



3 +
 

Hlavní zprávy