Jaké by mělo být to pravé rodinné auto?

Někdy je problém vybrat si auto sám pro sebe. Pokud už ale máte rodinu, děti, musíte myslet už na více věcí (bezpečnost, větší komfort a podobně). Na trhu je k vidění a výběru spousta aut, ale jak vybrat to rodinné správné? Kde vybírat a není třeba lepší koupit nějaké trochu ojeté, než úplně nové?


Děti neberou až tak ohled na čistotu, a tak stejně spoustu věcí v autě zašpiní. Mohou také něco roztrhat, a pokud si pořídíte auto za milion, asi by se vám to úplně nelíbilo. Dnes se podíváme na to, jak takové správné rodinné auto vybrat a na co bychom měli koukat.

Podle čeho vybírat auto pro rodinu?

Výběr auta pro rodinu je mnohem složitější než výběr auto pro běžné užívání mladých lidí,… Musíme brát ohled na spoustu věcí, které v autě mohou dítě ohrozit. Pokud máme úplně malinké děti, musíme se zaměřit na prostor. Zda-li je v kufru dost místa na kočárek, zdali můžeme dítě bezpečně posadit na zadní sedačky a podobně.

Za rodinná auta se dají považovat téměř všechna - tedy respektive ty, které mají 4 a více sedaček. Ne vždy jsou schopna ale plnit takové funkce, které si dotyčný představuje (větší prostor a bezpečnost).

Co vaše rodina potřebuje? Prostor či raději komfort?

  • Záleží především na tom, kolik peněz jste schopni do auta vrazit. Kolik je rodina schopna investovat. Tato věc hraje velmi důležitou roli při výběru vozidla nejen u rodin s dětmi, ale i u mladých lidí až po seniory.
  • Musíme si také pořádně rozmyslet, zda chceme úplně nové auto, které pořídíme za spoustu peněz, ale prakticky ztratí hodnotu hned, jak přejede práh autosalonu nebo auto ojeté, které, pokud není nějak extrémně staré, bude plnit stejnou funkci jako by plnilo auto nové.
  • Nemůžeme se dívat jen na prostor v kufru (tam sice dáme kočárek, strčíme kolo), ale musíme se zaměřit také na prostor na zadních sedačkách, kam po většinu času budeme dítě dávat. Menší děti jsou také závislé na autosedačkách, a tak bychom i na tuto věc měli brát ohled.

Obecně se udává, že při výběru rodinného auta záleží na 4 kritériích:

  1. Peníze
  2. Počet (dětí, sedadel)
  3. Prostor
  4. Původ (ojeté, nové)

Nové či ojeté?

Zcela nové auto ztrácí hodnotu hned, jak přejede práh autosalonu. Tomu tak prostě je a nikdo s tím bohužel nic neudělá. Proto už se spíše vyplatí a v dnešní době to také spousta lidí takto dělá, pořídit si auto, které bylo vystavované nebo sloužilo na projížďky. Taková auta nemohou nabídnout za tu stejnou cenu jako auta nová, ale není na nich prakticky nic, co by snižovalo jejich hodnotu.

Ojetá auta nejsou také špatná, ale je potřeba si dopředu zjistit jak o autě tak o majiteli a předchozích majitelů co nejvíce informací, aby se po koupi ojetého vozidla neukázala nějaká škoda, na kterou jste nebyli upozorněny. A že se to stává.

4 a více sedaček

I tak bychom tedy mohli popsat rodinné auto. Musíme mít na paměti, že děti rostou, a tak jim nebude stačit vzadu jen trocha místa na nohy. Někdy také musíme vyvézt babičku, dědu a přesně proto bychom se měli dívat po autech, které nás zaujmou nejen svým vzhledem, ale především svým komfortem.

Je pravdou, že se s rozměrnějšími auty špatně parkuje a často je potřeba auto nechat někde na odlehlejším místě, kam v klidu zajedete i vyjedete. Zkušení řidiči by s tím ale problém mít neměli. Mnoho lidí, spíše mladých, si dnes na autech nechává dodělávat spoustu ,,módních" doplňků (začernit okna,...), ale to si myslím, že zrovna u rodinného auta není až tak podstatná záležitost třeba jako bezpečnost.

Nejlepší rodinná auta u nás

  • Ford S-Max
  • VW Sharan
  • Kia Carnival
  • Peugeot 807
  • Renault Espace

Cenově nejdostupnější rodinná auta pořídíme již od 300 000 Kč. Při lepším vybavení si ale můžeme také značně připlatit. Tip, kde můžete rodinná auta najít: magazín o autech RidimAuto.cz.

Výběr auta nepodceňujte! Vždy se dobré porovnat více nabídek, podívat se do více autosalonů a vybrat to, které vám a vaší rodině bude vyhovovat nejlépe
.

Zdroj textu: inzerent
Zdroj obrázku: pixabay.com/cs/photos/pes-stene-mazlicek-roztomily-psi-6680642/

Autor: Redakce REGIONJIH.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy