Jedenáct lidí bylo evakuováno kvůli úniku CO

K úniku jedovatého oxidu uhelnatého došlo v nočních hodinách dne 6. března 2019 v bytovém domě v ulici K. V. Raise v Českých Budějovicích.


Hasiči byli k zásahu vysláni nejprve pouze s jednou cisternou

Na místo vyjeli v 21:09 hodin společně se profesionální hasiči ze stanice České Budějovice na základě výzvy zdravotníků ZZS, kteří na místě zasahovali jako první. Průzkum na místě ukázal, že v jednom z bytů uniká z plynového kotle oxid uhelnatý a zdravotníci ZZS již ošetřují čtyři osoby s příznaky nadýchání se. Velitel zásahu si povolal posilovou jednotku k otevření dalších bytů, k zásahu byl povolán rychlý zásahový automobil.

Z bytového domu bylo evakuováno celkem 11 osob. Evakuovaným hasiči poskytli zázemí v hasičském autobusu, kterým bylo následně 9 osob na základě rozhodnutí lékaře ZZS odvezeno do nemocnice na pozorování s tím, že příznaky nadýchání se měly čtyři osoby, dalších pět bylo hospitalizováno z preventivních důvodů.

Českobudějovická jednotka pak zasažený byt a i celý dům řádně odvětrala. Při závěrečném průzkumu hasiči detekčními přístroji ve vzduchu již nenaměřili žádné hodnoty oxidu uhelnatého. Zásah jednotky trval přibližně hodinu a půl.

Oxid uhelnatý – „tichý zabiják“

  • Oxid uhelnatý je jedovatý plyn, který je lehčí než vzduch a se vzduchem tvoří výbušné směsi. Velmi rychle s váže na červené krevní barvivo a vytváří tzv. karboxihemoglobin, v důsledku kterého se kyslík nemůže dostat do těla.

Oxid uhelnatý je označován za „tichého zabijáka“, a to proto, že je velice zákeřný. Je bezbarvý, bez chuti a bez zápachu, nemá dráždivé účinky, takže je lidskými smysly nezaznamenatelný. Napadá nervový systém, který tělo prakticky paralyzuje. Člověk, který se nadýchá oxidu uhelnatého, zmalátní, syčí mu v uších, buší mu srdce, může usnout nebo omdlít, zvracet, může ho bolet hlava. Při delším pobytu v místnosti nastává bezvědomí, zástava oběhu a smrt.

Jak předejít otravě?

  • Pokud máte plynové vytápění, dodržujte lhůty kontroly plynových spotřebičů a spalinových cest, pravidelně kontrolujte, zda správně fungují. Nebezpečí hrozí zejména u otevřených spotřebičů, kde při samovolném uvolňování plynu může dojít k otravě.

  • Topidla potřebují pro svou správnou funkci dostatečný přívod vzduchu. U některých druhů topidel (např. u karmy) hrozí právě v případě nedostatečného odvětrání otrava oxidem uhelnatým. I zkontrolovaný a seřízený spotřebič se tak může stát příčinou otravy. 

  • Informace o správné instalaci a požadavcích pro provoz a revize spotřebičů jsou uvedeny v návodu výrobce a provozovatel tepelného spotřebiče by je tak měl mít k dispozici a řádně je dodržovat.


Komentáře

  • Před 4 roky

    Jee můj obrázek. Pěkné
    Autor obrázku #harmcz www.facebook.com/harmcz/

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy