Jižní Čechy jsou opět na špici zájmu turistů

Jižní Čechy jsou znovu na špici zájmu turistů. Naznačuje to průměrná obsazenost pokojů jihočeských ubytovacích zařízení na celé týdny.


Ta v červenci dosáhla 72,11 procenta a byla nejvyšší v ČR. Za Jihočeským krajem se podle aktuální analýzy, kterou pro agenturu CzechTourism zpracovala společnost Data Rhymes, se umístily kraje Jihomoravský a Olomoucký. Nejnižší míru obsazenosti pokojů zaznamenala Praha.

Ačkoli z těchto dat nelze predikovat, zda znamenají začátek restartu domácího cestovního ruchu, pro Jihočechy jsou nepochybně dobrou zprávou. Potvrzují nejen sílu značky Jižní Čechy, ale také dobré jméno, oblibu a důvěryhodnost našeho regionu mezi návštěvníky. To je velmi významné pro budoucnost. Současně ovšem musí kraj v efektivní a koncepční podpoře cestovního ruchu dál pokračovat,“ uvedl hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba.

Za pravdu mu dávají i čerstvě zveřejněné údaje Českého statistického úřadu (ČSÚ) hodnotící počet hostů v hromadných ubytovacích zařízeních v druhém čtvrtletí letošního roku. Podle nich navštívilo od začátku dubna do konce června jihočeský region celkem 149 884 hostů, z toho 138 497 domácích a 11 387 zahraničních, což představuje meziroční nárůst o 24,2 procenta. Z celorepublikového pohledu se jižní Čechy zařadily v této bilanci na třetí místo za Prahu a Jihomoravský kraj. Ve srovnání s druhým čtvrtletím 2019, dobou před covidem, je ovšem dosažená návštěvnost zhruba třetinová. Dramaticky rozevřené nůžky mezi počtem tuzemských a zahraničních hostů manažeři JCCR očekávali a proto byla jejich pozornost zaměřena především na domácí klientelu. Tím se alespoň podařilo minimalizovat celkové ztráty cestovního ruchu v regionu.

Předpoklad vysoké letošní letní obsazenosti jihočeských ubytovacích zařízení lze opřít mimo jiné také o skutečnost, že ve 3. čtvrtletí loňského roku, tedy v červenci, srpnu a září, byly jižní Čechy turisticky nejnavštěvovanějším tuzemským regionem. V počtu hostů i přenocování za sebou dokonce historicky poprvé nechaly nejen všechny ostatní české kraje, ale i Prahu. Navzdory koronavirové krizi v létě návštěvníci strávili na jihu Čech celkem více než 2,38 miliónu nocí, což bylo 4,8 procenta víc, než v rekordním roce 2019. Nejvíce hostů přijelo loni v létě do jižních Čech z Prahy, jižní Moravy a středních Čech.

„Vše nasvědčuje tomu, že na jihu Čech se skutečně naplní předpoklady úspěšné letní turistické sezóny.  Naznačoval to i předsezónní průzkum CzechTourismu týkající se plánů Čechů na letní dovolenou, kdy každý čtvrtý respondent označil za svou cílovou destinaci právě jižní Čechy. A tomu odpovídá vysoká červencová a s vysokou pravděpodobností i srpnová obsazenost ubytovacích zařízení. Podzimní predikce ovšem už tak optimistické nejsou a předpovídají už od září strmý pokles návštěvnosti,“ konstatoval ředitel JCCR Petr Soukup a poznamenal, že JCCR bude reagovat propagační kampaní, která by měla posílit zájem turistů také o podzimní pobyty v regionu. Významnou roli při oslovování hostů, a to nejen domácích, by měly sehrát slevové vouchery a bonusy pro období září – listopad 2021.

 „Zájemci o podzimní návštěvu jižních Čech si mohou konkrétní místa svého pobytu vybrat pohodlně s různými slevami a bonusy na našem speciálním a přehledném webu: www.dovolena.jiznicechy.cz . Poslední noc se slevou je možné objednat z 29. na 30. listopadu,“ doplnila vedoucí oddělení domácího cestovního ruchu JCCR Klára Polášková.


Text, foto: TZ, Michal Šindelíř


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 09.09.2021 14:04




3 +
 

Hlavní zprávy